Tomatite söömine vähendab ajurabanduse riski

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid.
Tomatid. Foto: Mihkel Maripuu

Soome teadlased leidsid, et looduslik pigment lükopeen, mis annab tomatitele punase värvi, takistab vere hangumist ja ennetab seega insulti.

Kehas antioksüdandina toimivat looduslikku pigmenti lükopeeni, mis annab tomatitele ja muudele puu- ja köögiviljadele punase värvi, on juba varem seostatud südame- ja veresoonkonna haiguste riski vähenemisega.

Ida-Soome Ülikooli teadlased tõestasid oma uuringus, et lükopeen võib ennetada vere hangumist ja seega ka ajurabandust, kirjutab The Telegraph. Sageli tekib insult just veresoonte ummistuse tagajärjel

Uuringus osales 1031 soome meest vanuses 46 kuni 65, kelle tervist jälgiti 12 aastat. Seejuures vaadeldi ka lükopeeni taset nende veres. Selle aja jooksul said insuldi 67 meest, kellest 25 oli veres väga madal ja 11 kõrge lükopeeni tase. Meestel, kelle veres oli lükopeeni tase madal, oli ka poole suurem tõenäosus saada insult kui neil, kellel lükopeeni tase veres oli kõrge. Seejuures lükopeeni efekt kerkis esile just insultide puhul, mille põhjustajaks oli veresoonte ummistumine. Insult tekib ka aju veresoonte lõhkemise tagajärjel.

Uurimus toetab soovitust, et inimesed sööksid rohkem kui viis portsu puu- ja köögivilja päevas. Soome uurijad soovitavad tarbida peale tomati ka teisi juur- ja puuvilju, mis sisaldavad lükopeeni. Näiteks paprikat või arbuusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles