Teadusajakiri süüdistab paavsti faktide moonutamises

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: AP / Scanpix
Üks maailma tuntumaid meditsiiniajakirju Lancet süüdistab Paavst Benedictus XVI teaduslike faktide moonutamises.

Nimelt ärritas meditsiiniringkondi paavsti väljaütlemine, nagu poleks kondoomidest aidsiepideemia piiramisel mingit kasu, kirjutab BBC News.

Hiljuti Aafrikat külastanud Benedictus XVI teatas avalikult, et aidsi levikut aitavad peatada vaid suguline karskus ja abielutruudus, mitte kaitsevahendite kasutamine. Visiidi ajal esinedes sõnas paavst, et Aidsi ja HIVi levik on tragöödia, millele piiri panemiseks läheb vaja enamat kui vaid kondoomide jagamist.

Kirikupea lisas, et kaitsevahendite laialdane levik võib olukorda hoopis hullemaks teha. «Kiriku traditsiooniline õpetus on end tõestanud kui ainus kindel meetod HIVi ja Aidsi leviku peatamiseks,» sõnas paavst.

Teadlaste arvates on selline jutt aga täielik vale, mis võib hävitavaid tagajärgi kaasa tuua. Ajakirja Lancet hinnangul moonutas paavst aidsiteemat kommenteerides ees teaduslikult tõestatud fakte, et katoliku kiriku doktriini levitada.

Lanceti väitel on kondoomid konkurentsitult tõhusaim vahend HIVi ja aidsi leviku piiramiseks. «Jääb ebaselgeks, kas paavsti viga oli põhjustatud teadmatusest või oli see tahtlik katse katoliku kiriku ideoloogia toetamiseks teadusega manipuleerida,» kirjutas ajakiri.

Samas artiklis nõuti ka, et Vatikan paavsti väljaütlemise tagasi võtaks.

«Kui ükskõik milline mõjukas isik, olgu ta siis religioosne või poliitiline juht, esineb valeütlusega, mis võib miljonite inimeste tervisele hävitavalt mõjuda, peaksid nad selle tagasi võtma või seda parandama,» seisis meditsiiniajakirjas.

Artiklis lisati, et kui paavst oma sõnu tagasi ei võta, teeb ta sellega karuteene rahvatervisele ja tuhandetele katoliiklastele, kes aidsiepideemia peatamiseks töötavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles