Üks küsimus: kuidas saab töötaja lahkudes kätte oma tulemustasu?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üldkasulik töö.
Üldkasulik töö. Foto: SCANPIX

Tarbija24 avaldab töötaja või tööandja küsimusi ja tööinspektsiooni vastuseid neile. Seekord on teemaks töötajale tulemustasu maksmine.

Küsimus

Lugeja kirjeldab, et saab oma töö eest ka tulemustasu, mis makstakse välja kuu või paar hiljem, kui tulemused selgunud. Kas tal jääb sel juhul töölt lahkudes tasu saamata ning kas tal oleks võimalik tasu avansina ette küsida,  kuna summa on kogu aeg sama olnud?

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Kool

Töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja töölepingu kirjalikus dokumendis esitama andmed töö eest makstava tasu kohta, milles pooled on kokku leppinud. Seadusandja on kehtestanud töö eest makstava tasu ainukeseks mõisteks töötasu. Töötasu mõiste hõlmab kõiki töötajale töö eest makstavaid tasusid. Aga töölepingu seadus võimaldab tööandjal maksta töötajale nõutavast tulemuslikuma töö eest ka täiendavat tasu, tulemustasu, preemiat jt.

Tulemuspalga saamiseks vajaliku korra kehtestab tööandja ja kui töötaja on nõutavad kriteeriumid täitnud, on tal õigus tulemustasu saada ka töölt lahkudes. Kindlasti ei saa nõuda tulemustasu avansina, sest tulemused selguvad hiljem ja töötajal võib puududa õigus tulemuspalga saamiseks. Kui töötaja lahkub töölt ja talle ei maksta eelneva perioodi eest tulemustasu, mille ta on välja teeninud, on õigus pöörduda nõudega töövaidlusorganisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles