Insult esineb aina noorematel inimestel

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insult ehk ajurabandus.
Insult ehk ajurabandus. Foto: graafika: Alari Paluots

Ameerika Neuroloogia Akadeemia ajakiri teatab, et aju-infarktid ohustavad aina nooremaid vanuserühmi.

Praegu on üks viiest insuldi ohvrist alla 55 eluaasta.

Teadustöö uuris 1,3 miljonit ameeriklast perioodil 1993 – 2005 ja leidis, et 13 protsendilt kasvas alla 55 aasta vanuste haigete arv 19 protsendile. Tegemist on üldist trendi iseloomustava tulemusega, kirjutab BBC.

«Seda trendi soodustab riskifaktorite, nagu suhkruhaigus, ülekaalulisus ja kõrge kolesterool tõus,» ütles ajakirjas avaldatud artikli autor Dr Brett Kissela.

Uuring vaatles üle 20aastaseid inimesi Cincinnatis ja Põhja-Kentucky piirkonnas kolmel perioodil 1993, 1999 ja 2005. Kui 1993. aastal oli nende hulgas juhtumeid 100 000 inimese kohta 109, siis 12 aastat hiljem oli juhtumeid juba 176.

USA Insuldi Assotsiatsioon ütles, et tulemused on häirekellaks. Haiguse tagajärjel langes keskmine oodatav eluiga 71 eluaastalt kahe võrra madalamale. Insuldi Assotsiatsiooni sõnul on insult ohtlik just seetõttu, et mõjutab inimest kogu ülejäänud elu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles