Õed ja arstid ei pea patsiendi omaosaluse tõstmist õigeks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglavoodi.
Haiglavoodi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Õed ja arstid ei pea mõistlikuks haiglate tulude suurendamiseks tõsta visiidi- ja voodipäevatasu.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles eile, et arstide ja õdede nõudmiste täitmine võib kaasa tuua selle, et haiglate tulude suurendamiseks tuleb tõsta visiidi- ja voodipäevatasu. Seega hakkaksid patsiendid arsti juures käimise ja haiglaravi eest rohkem maksma.

Arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit teatas, et nad on patsientide omaosaluse suurendamise vastu. Liidud toetavad Maailma terviseorganisatsiooni korduvalt antud soovitusi Eestis patsientide omaosalust mitte tõsta, kuna see halvendab väiksema sissetulekuga inimeste võimalusi arstiabi saada.

Uuringud on näidanud, et kui omaosalus arstiabi eest tasumisel on üle 25 protsendi siis hakkab ravi kättesaadavus vähenema, seisab arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu saadetud teates. Eestis ulatub omaosalus juba praegu selle piirini. Kõige suurem osa patsiendi enda poolt makstavast rahast kulub küll ravimite otsmiseks, kuid see ei ole kindlasti põhjendus visiidi- ja voodipäevatasu tõstmiseks.

Arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit on seisukohal, et tervishoiutöötajate koormuste piiramiseks ja miinimumtunnitasude tõusuks on haigekassas eelarvetulude suurenemise ja jaotamata kasumi olemasolu tõttu piisav ressurss olemas. Patsiendilt rohkem raha küsimiseks praegu vajadust ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles