Haiglate liit peab streigiläbirääkimisi laiemas ringis

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Nõmmel asuvas haiglate liidu majas toimub täna järjekordne streiginõupidamine, kuhu on lisaks seni streikinud arstide esindajatele kutsutud hooldajate, kiirabiarstide ja perearstide esindajad; pärastlõunal toimub kohtumine ka õdede liidu ja tervishoiutöötajate kutseliiduga.

Arstide liit ja tervishoiutöötajate kutseliit esitasid kolmapäeval oma soovina arstide palgatõusuks 11 protsenti, õdedele 17,5 protsenti ja hooldajatele 23 protsenti. Lisaks soovisid nad ambulatoorse vastuvõtu aega pikendada 20 ja statsionaarses ravis ühele haigele kulutatavat aega 16 protsenti.

Haigekassa nõukogu teatas pärast eilset nõupidamist, et on valmis tõstma palka samas mahus kahe aasta jooksul. 2013. aastast tõuseks arstide palk kuus, õdedel 10 ja hooldajatel 14 protsenti. Samuti nõustuti ambulatoorse vastuvõtu aja pikendamisega.

Täna peavad arstide ja õdede esindajad otsustama, kas pakkumine vastu võtta või streiki jätkata.

Haiglate liidu juhi Urmas Sule sõnul on tänased läbirääkimised jaotatud kahte ossa: praegu kestavad kõnelused töötüli osapooltega, kusjuures perearstide selts on vaatleja rollis. Tema sõnul leiavad töövõtjate juristid, et kui läbirääkimiste laua taga on rohkem töövõtjate esindajaid ja räägitakse rohkematel teemadel, kui nende taotlus ette näeb, võiks seda tõlgendada seaduse rikkumisena ja nende streigiõigus kaoks.

Pärast kella 15 alustatakse Sule sõnul kohtumist aga õdede liidu ja tervishoiutöötajate kutseliiduga, kellega haiglate liidul on kehtiv kollektiivleping. «See ei tulene sellest, et meil pole ühiseid soove, vaid see on vastutulek streikijatele,» ütles Sule ja lisas, et haiglate liidu soov on jõuda täna lepinguprojektiga valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles