Maailma vallutav õllepidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirndl’ites neiud õllekannudega: kuuluvad vältimatult Oktoberfesti juurde.
Dirndl’ites neiud õllekannudega: kuuluvad vältimatult Oktoberfesti juurde. Foto: Марлен Рейн

Kõik algas kaks sajandit tagasi Baieri kroonprintsi pulmapeost. Nüüd on Oktoberfest oma õlle ja vorstikestega nakatanud nii Hiina kui ka Palestiina, Viinist ja Tallinnast rääkimata.

Eelmisel nädalal elas Viin sarnaselt paljude teiste maailma linnadega Oktoberfesti vaimus. Seda, et Austria pealinnas sellist üritust alles teist aastat korraldati, ei võinud vähimalgi määral aimata: tervelt 11 päeva ühtejutti oli linnas näha arvukalt rahvariides noori ja vanu ning õllekraani keerati peoplatsil hommikust õhtuni.

Kuigi Wiener Wiesn, nagu kohalikud üritust nimetavad, on võrreldes Müncheni Oktoberfestiga alles lapsekingades, on see viinlaste seas juba palavalt armastatud. 

Austria rahvamuusika suurima festivali asukoht otse populaarse Prateri lõbustuspargi kõrval oli oskuslikult valitud. Nõnda viis paljude tee pärast vaaterattal hõljumist kutsuvate vorstiputkade juurde. Pidustuste menüüsse kuulusid peale traditsioonilise õlle ja vorstikeste veel näiteks Viini šnitsel, kartulipuder, hiiglaslikud soolakringlid, seeneguljašš, kõrvitsasupp ja maksapasteet.

Suu sai magusaks kommide, struudlite või suurte südamekujuliste piparkookidega. Viimastele võis iga soovija lasta pagaril suhkruga peale kirjutada omanäolise tervituse. Kuigi üritus tiirles ümber õlle, võtsid paljud toidu kõrvale hoopis klaasi kohalikku veini.

Festivali vannielu
Peale söögi ja joogi meelitas festival kohalike rahvamuusikakuulsustega, kes pakkusid üle 250 tunni elavat muusikat. Suureks tõmbenumbriks oli ka suvine ilm: mõnel päeval küündis temperatuur 26 soojakraadini. Nii seadsidki paljud viinlased, rahvariided üll, argimurede unustamiseks sammud siinsele Oktoberfestile.

Moekunstnike sõnul ei võta austerlased rahvarõivaid aastas sugugi vaid korra kapist välja. Kitsa vöökohaga kleit dirndl ja nahkpüksid on taas ilmumas moelavadele. Lisaks on eestlaste jaoks keeruka hääldusega dirndl muutunud kaubandustrikiks, mille varjus reklaamitakse mitmesuguseid tooteid. Isegi Austria vaadatumaid telekanaleid ORF1 kasutas festivali ajal reklaamis dirndl’it kandvaid preilisid.

Vilgas reklaamitöö käis peoplatsilgi, kus firmad jagasid voldikuid või proovitooteid. Samuti oli ürituse tarvis loodud oma suveniiride sari. Nii võis kelmikalt nahkpükstes müüjalt osta isegi Viini Oktoberfesti teemalist vanniparti.

Oktoberfesti päritolu on peo­platsil keeruline ära tunda. Paljud kesvamärjukest nautivad pidulised ei oska aimatagi, et esimese Oktoberfestiga 1810. aastal tähistati Münchenis Baieri kroonprintsi Ludwigi ja printsess Therese von Sachsen-Hildburghauseni pulmi.

Baieri kuningakoda otsustas pulmad muuta kogu linnarahva peoks ning linnaväravate ees laiuvad aasad nimetati printsessi auks Theresienwieseks (sealt ka tänapäevane lühend Wiesn). Järgmisel aastal otsustati edukaks osutunud pidu korrata ja peagi kasvas sellest välja Oktoberfesti traditsioon. Tollal aitasid pidustustel peale õlle luua lõbusat meeleolu ka ratsavõistlused.

Oktoberfesti olulisust tõestab fakt, et pidu on pika ajaloo jooksul ära jäetud vaid erandjuhtudel, näiteks koolera, sõja või 1920ndate majanduskriisi tõttu.

Õlle hind tõuseb lakke
Nüüdseks on Baieri kuningakoja pulmapidu kasvanud menukaks globaalseks firmamärgiks. Tänavu toimus Oktoberfest esimest korda ka Tallinnas, kus sai viie päeva jooksul rüübata spetsiaalselt Mün­chenist kohale toodud õlut ja kuulata saksa rahvamuusikat.

Sageli peetaksegi Oktoberfesti paikades, millel on Saksamaaga ajalooline side. Nii muutub Hiina sadamalinn Qingdao, mis oli 20. sajandi algul Saksamaa asumaa, augustikuus Müncheni-hõnguliseks – ei puudu rahvariided, õlu ega saksa muusika. Kuigi festivali aegu küündib õllehind tavapärasest 20 korda kõrgemale, ei takista see ligi kolme miljonit külastajat lõbutsemast.

Saksa apteekrilt nime saanud Brasiilia linn Blumenau kostitab tavaliselt aastas ligi 700 000 Oktoberfesti fänni. Suurim võõrsil peetav Oktoberfest toimub Kanadas, kus elab palju saksa juurtega inimesi.

Oma Oktoberfest on isegi USAs ja Venemaal. Venemaal ei püstitata eraldi suuri peotelke, vaid sajad baarid muudavad kolmeks nädalaks oma menüü saksapärasemaks, meelitades niiviisi kohale topeltarvu külalisi.

Suurt tähelepanu on kogunud ka Palestiina väikeses Taybehi külas Jordani jõe läänekaldal toimuv Oktoberfest, kus pidutsevad koos iisraellased ja palestiinlased. Joogipoolis pärineb sealsest ainsast pruulikojast, mille isast-tütrest omanike sõnul soovitakse festivaliga näidata tavaliselt varjatuks jäävat poolt Palestiinast.

Eksootilisematest kohtadest peetakse Oktoberfesti veel Austraalias, Peruus, Namiibias, Argentinas, Tšiilis, Indias, Tokyos ja Dubais.

Arvamus

Christian Matthias Schlaga

Saksa suursaadik Eestis

Olen osalenud Saksa Oktoberfestidel paljudes riikides ning alati on seal olnud rõõmsameelne ja sundimatu õhkkond. Inimesed on avatud ning on kerge nendega jutu peale saada – niivõrd kui muusika helitugevus seda lubab! Mul on alati hea meel näha, kui välismaalased Oktoberfesti külastades üllatunult avastavad, et sakslased on tegelikult väga rõõmsameelsed ja oskavad pidutseda – ei mõtle ainult täie tõsidusega oma tööle!

Müncheni Oktoberfest on nagu kõik arvukad Oktoberfestid Saksa- ning välismaal elurõõmu  väljenduseks. See aitab luua Saksamaale, millel on tehnika ja tööstusideede maa maine, positiivset kuvandit kogu maailmas.

Oktoberfestidel pole mul oma eelistatud õllesorti, aga seakoot (Hax’n) või praetud kana (Händel) kuuluvad küll kindlalt asja juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles