Tippdisainiga interjöör

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avar ja helge: kaunilt kujundatud voogav ruum.
Avar ja helge: kaunilt kujundatud voogav ruum. Foto: Marina Puškar

Kunagisse Norma tootmistsehhi on loonud kena ja stiilse kodu sisekujundaja Helen Kolks koos elukaaslasega.

Viiest hoonest koosneva endisaegse tehasekompleksi ehitamine üheks elamuks algas kaheksa aastat tagasi, majja projekteeriti 50 korterit ja paar stuudiot. Nüüd väärtustavad uue ilme saanud fassaadid ja korrastatud õueala paika, mis asub vaid mõneminutilise jalutuskäigu kaugusel vanalinnast ja/või mererannast.

Nutikad lahendused
Noortel polnud midagi selle vastu, et nad said oma tulevase elamispinna kätte muldpõranda ja musta laega, sest just see andis võimaluse kavandada ruume oma soovide järgi.
«Planeeringuga nägime ikka parasjagu vaeva,» tunnistab Helen Kolks. «Nurgakorteri aknad ja kaminakoht tingisid ruumijaotuse. Alguses tahtsime teha vannitoa üle esiku magamistoa vastu, aga siis otsustasime paigutada sinna hoopis garderoobi.»

Kuna ruumid on kõrged, ehitati esiku ja garderoobi kohale teine tasapind, mida pererahvas naljatamisi kass Miu toaks kutsub. Tegelikult on sinna sisse seatud magamislavatsiga nn külalistetuba.

Kõik vaheseinad on laotud fi­boplokkidest, ainult garderoobi välissein, mille külge kinnitub ülemisele «korrusele» viiv metallist trepp, valati betoonist. Elutoa üks välissein on viimistletud heleda looduskiviga.

Vannituppa on nutikalt paigutatud ajatud rahulikes toonides plaadid. «Seinad ja põrandad on tehtud erinevatest plaatidest, praegu paneksin pesuruumi kõik ühesugused,» mainib sisekujundajast perenaine.

Vannituba koos materjalide ja sisustusega ning valgustusprojekt on kodu kõige kallimad tööd, mille puhul peab iga detaili vajalikkust hoolega kaaluma. Tapeete kleepida ja seinu üle värvida on ju palju lihtsam kui hiljem põrandaid üles võtta või seinaplaate vahetada.

Tubadesse valiti suitsutamme liistparkett, seinu katab valge värv.
«Eelistan puhtaid toone, kõige rohkem rakendan ehk mustvalgeid taustu, sest nendega on väga hõlbus mööblit, tekstiile vms sobitada ning interjööri värve tuua,» räägib Helen Kolks, kes igapäevatööna nõustab huvilisi Skandinaavia disaini pakkuvas galeriis NORR11.

Maalid, graafika, fotod (mis nende kodus on pärast värskendusremonti veel seina panemata), raamatud, padjad, reisimeened jms lisavad elamisse rõõmsaid toone. Ning värvilisest klaasist anumad, mida noored on nii kodu- kui ka välismaa vanakraamikauplustest ja sisustusgaleriidest leidnud, löövad valge taustal lausa särama.

Niigi voogava ruumina kujundatud korteris ühendab elu- ja magamistuba mõlemasse ruumi avanev kamin. Eriti vihmasel ja kõledal sügiseajal muudavad koldes praksuvad halud kodu mõnusaks ja õdusaks.

Rohkelt disainiklassikat
«Vähem on parem»-seisukohta pooldavad noored on oma kodus asjadele ruumi jätnud, sest kunstiteoseid, raamatuid, reisimeeneid koguneb ajapikku juurde.

Nagu ka nimekate disainerite loomingut. Elutoas laiutab Patricia Urquiola firmale B&B Italia kavandatud diivan, selle ees teenivad laudadena maineka plastitootja Kartelli klassikasse kuuluvad Anna Castelli Ferrieri kaks ülipopulaarset mahutit. Akna all seisab Tom Dixoni põrandalamp.
Söögilaua kavandas Helen ise: vanakraamipoest ostetud fiiberjalale, mille on disaininud soomlane Yrjö Kukkapuro, lasi ta peale panna ümmarguse marmorplaadi.

Ümber laua on koha sisse võtnud disainihittideks kuulutatud toolid, mille autoriteks Eamesid, Verner Panton, Harry Bertoia ja Philippe Starck.

Riiulitel hakkavad silma Alvar Aalto klaasanumad ja Starcki sidrunipressid – nii algupärane kui ka minivariant. Samuti meeldivad korteri omanikele Taani disaintooted. Kamina kohal ripub aga põnev sulgedest objekt – Lõuna-Aafrika retkelt pärit peakate.

Maitseka kujunduse võti seisnebki igale asjale õige koha leidmises ja vahva koosluse seadmises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles