Millised värvid tasub koju valida?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Caro / Scanpix

Värvid mõjutavad inimesi ning seetõttu tuleks neid siseruumides targalt kasutada, et tulemus ja värvi mõju meile oleks täpselt selline, nagu me seda soovime, kirjutab sisustusportaal

sisustus.ee

.



Selleks, et ruume kauniks, harmooniliseks ning vajadusele vastavaks muuta, eristatakse värvigruppe. Tavaliselt sisaldavad erinevad värvigrupid endas rohkem kui ühte värvi.

Soojad toonid

Selles kategoorias on esindatud peamiselt punane ja kollane. Nendel värvidel on inimestele ergutav mõju, mistõttu kasutatakse neid sellistes ruumides, kus inimtegevus on kiire ja ergas.

Need ergastavad ja säravad toonid mõjuvad meeliülendavalt, samas võivad kergesti kalduda domineerima. Nad elustavad vestlust ja tõstavad enesetunnet.

Punane, kõige intensiivsem, tõstab adrenaliini kõikidest värvidest tugevamini. Kuld- või sidrunikollased toonid vallandavad meis loovuse ning sobivad hästi kodukabinettidesse ja köökidesse.

Jahedad toonid

Jahedate värvitoonide kategooriasse kuuluvad peamiselt sinine ja roheline. Need värvid mõjuvad rahustavalt. Oma jaheda loomu poolest kasutatakse neid kohtades, kus ärksus ei ole niivõrd oluline - näiteks magamistoas või haiglates.

Neutraalsed toonid

Siia kuuluvad peamised värvid on valge, must ja nende erinevad varjundid (näiteks hall), ka beež. Must ja valge kombineerituna mõne sooja või jaheda kategooria värviga võivad nihutada nende aktiivsust kas siis üles või alla.

Heledamad neutraalsed värvid ei aktiviseeri ega ka rahusta, kuid ühendavad erinevad ruumid ja värvid. Nad on suurepäraseks üleminekuks puutööle, kaunistustele ning vestibüülidesse. Neid toone kasutatakse kõige enam köökides ja vannitubades.

Lisaks kolmele mainitud kategooriale võib kõikidest nendest värvidest segada kokku lõputult kombinatsioone, mis võivad mõjutada selliseid ruumi omadusi nagu kontrast, heledus, silmatorkavus jne.

Värvikombinatsioonides neutraliseerib tumedam toon teisi värve, samas heledamad toonid ja valge muudab neid intensiivsemaks.

Hoolimata sellistest suurtest mõjudest on värvidel ka mõned nõrkused. See, kas värv tekitab soovitud emotsiooni, sõltub pinna kvaliteedist ning värvitud pinnale langeva valguse tugevusest ja kvaliteedist.

Neid kahte asja ei maksa kunagi tähelepanuta jätta. Kui ei ole piisavalt valgust, siis ei saa ka värvi selgelt defineerida. Näiteks punaseks värvitud sein näeb erinev hommikuhämaruses, pärastlõunal ja õhtupäikese käes erinev välja. Samuti on punasel veelgi suurem ergutav mõju, kui seda värvi pinnale on suunatud valgus.

Ebatasane pind, mis on värvitud rahuliku värviga - näiteks valgega - on sootuks erinev sama värvi siledast pinnast. Ka siis, kui ebatasasele pinnale langeb päikesevalgus, on detailsed varjud kõikidest konarustest kohe näha. Samas kasutavad mõned disainerid seda meelega, et rõhutada ruumi omapära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles