Autos suitsetamine ületab lubatud õhusaaste normi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autos suitsetamine.
Autos suitsetamine. Foto: Reuters / Scanpix

Briti teadlaste sõnul ületab isegi lahtise akna ja töötava konditsioneeriga autos suitsetamine lubatud ohutu õhusaaste normi.

Šoti teadlased mõõtsid suitsetajast autojuhi õhusaastet 85 autosõidu jooksul, paigutades masina tagaistmele spetsiaalse seadeldise. Kusjuures uuritud 49 autos suitsetas juht teekonnal kuni neli sigaretti. Uurijad analüüsisid hiljem 10 minutit kuni üks tund kestnud sõitude jooksul seadeldisse salvestunud andmeid, kirjutab BBC.

Tulemused näitasid, et 85 autosõidu jooksul ületas õhusaaste Maailma Terviseorganisatsiooni sätestatud limiite. Kui siseruumides on õhusaaste kvoot 25µg/m3, kerkis suitsetajate autos õhusaaste numbrini 85µg/m3. Lubatud normi ületas ka ühe suitsu teinud autojuht.

«Kõige rohkem on sellest tegevusest ohustatud lapsed, sest neil on kiirem hingamine, vähem arenenud immuunsüsteem ning nad on suurelt jaolt võimetud passiivset suitsetajat vältima või suitsu eest põgenema. Seega satub iga laps, kes istub ühes autos suitsetajaga, automaatselt hädaohtu,» rääkis Aberdeeni ülikooli teadlane dr Sean Semple.

Töö autorid usuvad, et suitsetamine tuleks autodes kindlasti keelata sel juhul, kui seal sees istuvad lapsed. Suurbritannia Meditsiini Assotsiatsioon usub, et suitsetamine tuleks autodes igal juhul keelata. Praegu on see UK-s täiesti seaduspärane tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles