Elektripakkumised erinevad lisaks kilovatt-tunni hinnale ka teiste tasude poolest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid
Elektriliinid Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tarbijakaitseamet analüüsib avatud turule tulevate elektrimüüjate pakkumiste tingimusi.  Esialgsed tulemused osutavad, et tarbijad peaksid lisaks elektrihinnale võrdlema ka teisi lepingust tulenevaid tasusid.

Amet on saanud analüüsida kolme seni oma pakkumistega turule tulnud elektrimüüja (Eesti Energia, Elektrum, 220 Energia) tarbijatele esitatud tingimusi. Päris uudsena võivad Eesti tarbijad elektripakkumiste tingimustes näha kuupõhise püsitasu küsimist ja paberarvete tasustamist. Seega ei anna vaid elektri kilovatt-tunni hinna võrdlemine tegelikku pilti sellest, milline elektripakkumine on turul odavaim ja tarbijale tegelikult soodsaim, teatas tarbijakaitseamet.

Kõik kolm elektrimüüjat pakuvad tähtajalisi lepinguid. Selliste lepingute ennetähtaegne lõpetamine eeldab tarbijatelt leppetrahvi maksmist. Trahvi suurus ja arvestuspõhimõtted on elektrimüüjatel erinevad. Seega peaks müüja valikul üle vaatama või küsima ka leppetrahviga seonduva.

Kolmandaks pakuvad turule tulnud elektrimüüjad lepingu sõlmimise võimalusi mitmete kanalite kaudu.  Traditsiooniliste lepingute sõlmimise kõrval on tarbijatel võimalus elektrimüüja kliendiks hakata aktsepteerides pakkumist interneti vahendusel või telefoni teel. Tarbijal on kasulik meeles pidada, et internetis või telefonitsi sõlmitud lepingutest saab taganeda 14 päeva jooksul.

Amet tuletab tarbijatele veel meelde, et elektrilepingu sõlmimisega ei ole mõtet läbimõtlematult kiirustada ja seda isegi siis, kui müüja pakub kärmematele erinevaid soodustusi või kingitusi. Neil, kes ei soovi uuest aastast elektrit mingil juhul üldteenuse korras osta, tuleb leping mõne müüjaga sõlmida 10. detsembriks 2012.

Tarbijakaitseamet jätkab elektrimüüjate pakkumiste tingimuste analüüsi hinnates muu hulgas ka leppetrahvidega seotud tingimusi (sh ka trahvimäär).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles