Lugeja küsib: kas olen kohustatud minema politseiautosse?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiauto.
Politseiauto. Foto: Laura Oks

Lugejat huvitab, kas ta liiklusrikkumise tõttu peab peatatud autost väljuma ja suunduma politseiautosse või võib ta paluda politseil protokoll valmis kirjutada ning allkirjastada see nende silmade all oma autos.

Vastab vastused.ee leheküljel advokaadibüroo Sirk ja Saareväli vandeadvokaat Maano Saareväli

Seaduse järgi võivad juht ja sõitja sõidukist lahkuda ainult kontrollija loal või korraldusel. Üldjuhul on politsei seaduslik korraldus täitmiseks kohustuslik ja selle täitmata jätmise korral on lubatud kasutada ka vahetut sundi (füüsilist jõudu).

Samas ei pruugi iga kord korraldus politsei sõidukisse tulla olla seaduslik ja põhjendatud. Õigusaktid ei sätesta, et võimalik õiguserikkuja peab viibima politseisõidukis väärteomenetluse dokumentide koostamise ajal.

Kohustust tulla dokumentide vormistamiseks politseisõidukisse saab sisustada läbi konkreetse vajaduse (näiteks turvalisuse tagamise vajadus, isikusamasuse tuvastamise vajadus jms). Seda vajadust peaks ametnik suutma kohapeal selgitada. Kui vajadus on põhjendatud, siis on ka politsei korraldus põhjendatud ja seda tuleb täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles