SEB: kodulaenuga tõsiselt jänni jäänuid lisandub iga päev

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuselamud.
Uuselamud. Foto: Egert Kamenik
SEB jaepanganduse valdkonna juht Riho Unt rääkis tänasel pressikonverentsil, et eluasemelaenuga tõsiselt hädas olevate inimeste hulk on viimasel ajal väga kiiresti kasvanud ja suureneb iga päevaga.

SEB klientidest on eluasemelaenu maksete tasumisega tõsisemaid probleeme praegu 600-l perel. Kokku on pank väljastanud 40 000 eluasemelaenu ja jänni jäänuid on koguhulgast 1,5 protsenti.  

«Muret valmistab muidugi see, et see number kasvab päris kiiresti,» kommenteeris Unt ja lisas, et kogu Eestis võib raskustesse sattunuid olla 1800 ringis.

Veel aasta või paar tagasi oli see number mitmeid kordi väiksem ja jäi SEB puhul isegi alla 100.

Enamikul juhtudel on probleemide põhjuseks töökaotus või oluliselt vähenenud sissetulek. Uute finantskohustuste, näiteks tarbimislaenude võtmine probleemiks ei ole, märkis Unt. Panga tehtud analüüsi järgi on uued finantskohustused eluasemelaenu makseraskustes süüdi vaid 2,9 protsendil juhtudest, töökaotus ja sissetulekute kahanemine aga 60 protsendil.

Et raskustesse sattumist ja halvimal juhul kodu kaotamist vältida, soovitas Unt inimestel probleemi ilmnemisel kohe panka oma kliendihalduri poole pöörduda.

Lootused, et küll kiirelt taas tööd leiab või kinnisvara müüdud saab, ei ole praegu enam realistlikud. Kriis ja lähitulevikus kuni 15 protsendini küündiv tööpuudus kestavad pikemat aega, arvas Unt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles