Vähene kaltsium ohustab naiste hormonaalset tasakaalu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim
Piim Foto: SCANPIX

Vähene kaltsium toidumenüüs ohustab briti teadlaste hinnangul naiste hormonaalset tasakaalu, mis võib omakorda põhjustada neerukivisid ja suisa luumurde.

Primaarne hüperparatüreoidism (PHPT) mõjutab elu jooksul umbes 800 inimest. Kõige levinum on see haigus menopausi läbinud naiste hulgas, kirjutab BBC.

Haiguse vältimiseks soovitavad teadlased Briti Meditsiini ajakirjas suurendada igal toidukorral kaltsiumi kogust. Täiskasvanu vajab ühes päevas ligikaudu 700 mg kaltsiumit.

Kaltsiumi saab teiste produktide hulgas näiteks piimast, teistest piimatoodetest, pähklitest ja kaladest nagu sardiin, kus süüakse ära ka kalaluud. Liiga suure kaltsiumi koguse söömine võib omakorda põhjustada kõhuvalu ja -lahtisust.

PHPT tekitab peamiselt neeru ja luuprobleeme. Viimased uuringud on näinud, et PHPT-d saab seostada ka kõrgvererõhutõve, südameinfarkti ja insuldiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles