Narvas jääb streikijaid vähemaks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Internet

Üleriigiline arstide ja õdede streik jätkub, kuid Narva haiglas streikijate arv väheneb. Meedikud ütlevad, et täna vastu võtmata jäetud patsiendid ise terveks ei saa – nad tulevad homme jälle ja see võib muutuda probleemiks. 

Narva haigla polikliinikus ja ambulatooriumis on streikima jäänud vaid seitse arsti: kaks kõrva-nina-kurguarsti ja kaks kirurgi, naistearst, endoskoopilise kirurgia arst, radioloog ning 13 medõde ja kaks röntgenitehnikut, kirjutab Põhjarannik. Üks enne streikinud arst – uroloog – jäi ise haigeks ja võttis haiguslehe. Peale kõige muu jätsid kirurgia- ja uroloogiaosakondade arstid sel nädalal ära üheksa plaanilist operatsiooni.

«Erakorralisi operatsioone tehakse ikka,» selgitas tervishoiutöötajate kutseliidu Ida-Viru koordineerija ja Narva linnahaigla töötajate usaldusisik Natalja Metelitsa. «Plaaniliste operatsioonide osakaal on väike, sest tavaliselt kirurgi juurde minekut eriti ei planeerita.»

Metelitsa kinnitab, et ambulatoorne töö ei ole haiglas kõigist raskustest hoolimata kaugeltki halvatud.

«Haiged ei lähe meie juurest kuhugi ja lõpuks langeb see ikkagi meie õlule,» ütles üks kirurg Alvina Makarova. Ta kinnitas, et streik tuli eelmisel nädalal kaheks päevaks katkestada just suure haigete arvu tõttu. «Raske on patsiente kaugematele aegadele edasi tõsta…»

Üks Makarovaga koos töötavaist õdedest, Galina Jevsina, töötab polikliinikus poole kohaga ja saab vaid 270 eurot kuus kätte. Samas ei ole tööpäev sugugi poolik – muret ja kohustusi on terve palga jagu. Sama lugu on tema kolleegil.

«Saame pensionäridest vähem, aga midagi öelda ei tohi. Meile öeldakse, et kui ei taha poole kohaga töötada, laseme ühe teist lahti,» Galina võtab streigist osa, kuid ei puhka: et kabinet on suurema osa ajast tühi, korrastab medõde pabereid, sest tavalistel päevadel ei jätku kõigeks aega.

Töökoormuse valest jaotusest haiglas – kasina palgafondi kokkuhoiu mõttes – kõneleb ka doktor Makarova. Tema sõnul anti enne streiki ühe visiidi jaoks aega 10-15 minutit.

«Streigi ajal, tundsin, et koormus vähenes,» rääkis arst, kes streigi ajal võtab vastu erakorralisi ja raskeid haigeid.

«On aega mõelda haigele, tema diagnoosile, kõik see kirja panna. Kohe hakkas kergem tööd teha, huvitavam,» leiab Makarova positiivset ka selles olukorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles