Lugeja küsib: kas töötajal on kohustus enne tööpäeva algust töökohal olla?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööl.
Tööl. Foto: SCANPIX

Lugejat huvitab, kas töötajal on kohustus olla töökohal enne tööpäeva algust.

Lugeja selgitab: «Näiteks tööpäev algab 7.00 ja tööandja nõuab, et ollakse kohal varem, et vajalikud arvutiprogrammid kella seitsmeks töövalmis oleksid. Nende käivitamine kestab ca 5 – 10 minutit. Küsimus on sellise olukorra kohta, kus need eelnevad 5 – 10 minutit ei ole tasustatud ega kuulu tööaja sisse.»

Vastab vastused.ee leheküljel METI personaliabi info- ja personalitöötaja Merike Michelson

Kui kehtib nõue, et arvutid kella 7.00-ks töösoojad oleksid, siis selle nõude tagamiseks peaks Teie ametlik ja tasustatud tööpäev algama tõepoolest enne kl 7.00.

Normaalsete töösuhete juures ei tee sellises olukorras tavaliselt kumbki pool varasemast tööpäeva algusest probleemi, kui sellega kaasneb töötaja võimalus mõistlikkuse piirides reguleerida lõunapausi pikkust või tööpäeva lõpuaega.

Teie poolt püstitatud küsimus viitab teravnenud töösuhetele ja ilmselt oleks mõistlik pöörduda algpõhjuse juurde ning teise osapoolega olukord emotsioonidevabalt läbi arutada. See eeldab muidugi mõlema poole vastavat soovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles