Arstide liit: streigi laienemist oodata ei ole

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Rehemaa lahkumas haiglate liidu majas peetud läbirääkimistelt.
Katrin Rehemaa lahkumas haiglate liidu majas peetud läbirääkimistelt. Foto: Toomas Huik / Postimees

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa sõnul tervishoiutöötajate streigi laienemist sel nädalal oodata ei ole, streigivad kaheksa haiglat ning Põlva haiglas toimub toetusstreik.

Streik jätkub alates esmaspäevast roteeriva skeemi alusel nii ambulatoorses süsteemis kui statsionaaris Põhja-Eesti regionaalhaiglas, Lääne-Tallinna keskhaiglas, Ida-Tallinna keskhaiglas, Tartu Ülikooli kliinikumis, Pärnu, Narva, Kuressaare ja Viljandi haiglas ehk streikivad erialad ja kliinikud vahelduvad.  

Viljandi haigla ambulatoorse vastuvõtu arstid otsustasid esmaspäevast, 22. oktoobrist jätkata patsientide vastuvõtmist. «Kuigi olukord ei ole paranenud, otsustasime siiski, et patsientide ja haigla lähituleviku nimel jätkame ambulatoorset vastuvõttu,» ütles streigi koordinaator, Viljandi arstide liidu vanem Tiidrek Koemets.

Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliitu kuuluvad õed, laboritöötajad ja radioloogiatehnikud jätkavad streikimist, samuti jätkavad streikimist radioloogid ja laboriarst ning streigiga liitub anestesioloog. Põlva haiglas toimub 23.-25. oktoobril toetusstreik.

Rehemaa sõnul on statsionaaris töötavate tervishoiutöötajate töökoormuste kahandamise otsus eeltingimus läbirääkimistega edasiminekuks.

Streigi peatamiseks on vaja valitsuse garantiid, et arst-residentidele hakatakse täistööaja eest tasu maksma alates 1. jaanuarist ja palgatõus tagatakse ka kõigile riigieelarvest rahastatavatele tervishoiutöötajatele; haigekassa nõukogu otsust, mis võimaldab vähendada töökoormust haigla statsionaaris ning neil tingimustel põhinevat kollektiivlepingut haiglate liiduga.

Haigekassa pressiesindaja Evelin Koppeli sõnul on nad valmis hindama voodipäevade maksumust, kui arstide või haiglate liit esitab selleks taotluse koos tarvilike andmetega haiglate lõikes. «Samas on hinnangu andmine ka kõikvõimalike andmete olemasolul üsna aeganõudev.»

Rehemaa märkis, et streikivatele arstidele ja õdedele makstakse tasu vastavalt kehtivale miinimumtasule. «Oleme omavahel kokku leppinud, et kuna me streigime piisavalt suurte eesmärkide nimel ja oma põhimõtete nimel, siis see rahaline kaotus, mis on loodetavasti lühiajaline, ei ole määrav. Meil on kolleege, kes soovivad loobuda kompensatsioonist, on kolleege, kes eriala tõttu streikida ei saa ja kes teevad lisaannetusi streigifondi nende heaks, kellel on suurem streigikoormus. Arstkond on praegu nõudmiste ja eesmärkide osas ühtsem kui kunagi varem.»

Järgmist läbirääkimiste vooru Rehemaa sõnul osapooltega kokku lepitud ei ole, küll aga toimuvad arstide liidu ja haiglate liidu vahelised konsultatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles