Kaubal võib olla samas poeketis erinev hind

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näited hinnaerinevustest Selverites.
Näited hinnaerinevustest Selverites. Foto: Pm

Enamik Eesti suuremaid poekette tunnistas, et kuigi lõviosa nende kaupadest maksab igas poes sama palju, võib mõne kauba hind sõltuda poe asukohast ja konkurentsist.

Postimees võrdles Kärdla, Haapsalu, Saku, Rakvere, Järve ja Pirita Selveris 14 toidukauba hindasid. Kui liha, munad, piim ja või olid igal pool samas hinnas, siis porgandi, kurgi, tomati, tatra ja suhkru hinnad erinesid.

«Samal päeval peaks olema samade toodete hind kõigis Selverites sama,» sõnas Selveri pressiesindaja Annika Vilu, ent lisas, et siiski tuleb ette erandeid.

«Näiteks tarnivad meile osasse kauplustesse köögivilja kohalikud talunikud ning sellisel puhul võib kartuli või porgandi hind olla Hiiumaa ja Jõhvi kauplustes erinev,» tõi ta näite.

Hulgimüüjalt ostetavad banaanid või arbuusid on aga Vilu sõnul kõigis kauplustes müügil sama hinnaga. Erandeid võib olla ka tööstuskauba puhul, sest kauplustel on õigus vastavalt laovarule ise soodustusi teha.

«Juhul kui hindu võrrelda eri päevadel, siis võivad need erineda, sest teeme hinnamuudatusi kahel päeval nädalas. Lisaks teeme kampaaniapakkumisi, mis võivad kesta kaks-kolm nädalat, ühe nädalalõpu (neljapäevast pühapäevani) või ühe päeva (nn päevapakkumised),» lisas ta.

Maxima pressiesindaja Erkki Erilaiu sõnul on ühtsed hinnad enam kui 90 protsendil kaupadest. «Nii on suurel ketil mõistlik majandada, sest kaupu ja hindu on kauplustes tuhandeid,» põhjendas ta.

Maxima käibest moodustavad suure osa kampaaniatooted ning need on igal pool ühesuguse hinnaga.

Pressiesindaja sõnul sõltuvad hinnad ka otseselt konkurentsist, mis Eestis, eriti Tallinnas ja teistes suuremates linnades on üliterav.

«Maxima soov on olla konkurentidest odavam ja seetõttu mõningaid hindu ka teatud kauplustes langetatakse, et olla naabruses asuvatest kauplustest soodsam,» rääkis Erilaid.

Kuna sageli asuvad kauplused konkurentidega kõrvuti või suisa samas hoones, siis on Maxima esindaja sõnul selge, et see mõjutab otseselt hindu.

«Hindu langetavad ka kauplused ise, nähes, et mõni kaup oma algse hinnaga ei leia just selles poes nõudlust,» rääkis ta.

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul on kogu Eestis Rimi kauplustes üldine hinnatase sama. «Püsivaid erinevusi võib olla vaid mõne üksiku toote puhul ning selle põhjuseks on konkurentsiolukord, mis sunnib hindu muutma,» rääkis ta.

Paiguti võivad hinnad nii Rimi kui ka Säästumarketi kauplustes erineda sellisel juhul, kui konkreetne kauplus on küsinud allahindlust, kuna on tekkinud suur laojääk või toote realiseerimistähtaeg läheneb.

ETK turundusdirektori Liina Kivimäe sõnul kuuluvad nende kauplused 19 liikmesühistule ja kontserni tütarettevõttele ETK Jaekaubandus AS.

«Keskühistu poolt kujundatakse ühistutele soovituslikud jaehinnad, kuid lõplikud jaehinnad oma kauplustes kujundab iga liikmesühistu ise,» selgitas ta.

Prisma pressiesindaja Kadri Lainase kinnitusel kehtivad nende poodides üle Eesti samad hinnad. «Erinevusi võib olla, kui on kaupluse avamine või sünnipäev, siis võivad olla lühiajalised hinnaerinevused, aga põhimõte on, et igal pool on ühesugused ja soodsad hinnad,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles