Eesti paneb ilma käsuta hoiatuspildid suitsupakkidele

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti võivad ka Eesti suitsupakkidele ilmuda sellised pildid.
Varsti võivad ka Eesti suitsupakkidele ilmuda sellised pildid. Foto: sotsiaalministeerium

Kuigi Euroopa Liidus pole kohustust panna suitsupakkidele hoiatavaid pilte, on Eesti otsustanud seda teed minna.

Euroopa Komisjoni Eesti esinduse teatel on  euroliidus kohustuslik kasutada suitsupakkidel hoiatavat teksti, fotode kasutamise otsustab iga riik ise. 

 Postimees uuris sotsiaalministeeriumist, mis ajast peavad Eestis müüdavad suitsupakid olema varustatud hoiatavate piltidega. «Ettepanek on pilthoiatused kasutusele võtta Eestis koos uute tekstihoiatustega, mis tulenevad Komisjoni 7. märtsi 2012. aasta direktiivist. Liikmesriigid jõustavad nimetatud direktiivi täitmiseks vajalikud õigusnormid hiljemalt 28. märtsiks 2014 ning võivad otsustada lubada direktiivi sätetele mittevastavate toodete turustamise jätkamist kuni 28. märtsini 2016,» vastas sotsiaalministeeriumi keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juht  Aive Telling.

Ta selgitas, et kui riik otsustab kasutada pilthoiatusi, siis kantakse tubakapakenditele eranditult Euroopa Komisjoni sätestatud alusdokumentidest pärit pilthoiatus, nii et ühtegi selle osa ei oleks muudetud. «Liikmesriikidel on aga õigus valida pilthoiatused, mis sobivad nende riikide tarbijatele kõige paremini,» lisas ta. Ametniku sõnul on Eesti pilthoiatuste kasutamise kasuks otsustatud, tuginedes teiste riikide edukale kogemusele pilthoiatuste kasutamisel ning mitmetele teadusuuringutele.

Eesti töörühm mingeid lõplikke otsuseid piltide valiku osas veel ei ole teinud.

Praegu on pilthoiatused kasutusel üheksas Euroopa Liidu liikmesriigis (Belgia, Prantsusmaa, Läti, Malta, Rumeenia, Hispaania, Ühendkuningriigid, Ungari ja Iirimaa. Veel on pilthoiatused kasutusel Ukrainas, septembrist 2012 ka USA-s ning 2013 aastast on pilthoiatused kasutusel ka Venemaal. USA-s on pilthoiatused nõutavad mõlemal pakendi küljel ning suurus 50 protsenti pakendi pinnast. Pilthoiatused on kasutusel kokku 57 riigis üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles