Soome apteegid korjasid D-vitamiini müügilt

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitu Soome apteeki võttis neljapäeval müügilt ära  D-vitamiini preparaadid, kui Ida-Soome Ülikooli uuring paljastas, et paljudes neis on vitamiini kogus lubatust väiksem.

Apteekrite liit kutsus üles kõrvaldama preparaadid, kus oli vähem kui 80 protsenti lubatud toimeainet, kirjutab Helsinkin Sanomat.

«Meil oli müügil üks toode Sana Sol, milles aine sisaldus oli oluliselt väiksem,» ütles Helsingi kesklinnas asuva Yli­opis­ton apteegi proviisor Janne Mikkola.

Kaubandusketid SOK ja Kesko ei ole oma kaupluseriiulitelt vitamiine ära korjanud, kuid palusid tootjatel esitada selgituse.

Soome toiduohutusamet Evira palus ettevõtetel pärast  Ida-Soome Ülikooli tulemuste avalikuks tulekut, miks need tulemused erinevad oluliselt ettevõtete enesekontrolli kaudu saadud arvudest.

Evira peainspektor Anna Mizrahi arvates võib see olla tingitud erinevatest uuringumeetoditest.

«Tarbijatel peaks olema kindlustunne toodete suhtes  ning sellised tulemused mõjutavad usaldusväärsust. Avalikustamine on kahetsusväärne ettevõtete jaoks, kui see teave ei vasta tõele,» ütles Mizrahi.

Ülikooli teadlased uurisid kokku 26 D-vitamiini lisandit ja neist vaid üheksas oli vitamiini pakendil lubatud hulgal. Osa, nagu näiteks Force vitamiin D 125 ja Mega D 125, ei sisaldanud vitamiini üldse.

Tallinnas Stockmanni kaubamajas asuvas apteegis ei olnud täna müügil ühtegi Soomes kahtluse alla sattunud D-vitamiini. Apteekrid arvasid, et kui neid Eestisse toodaks, siis oleksid need ilmselt ka nende apteegis müügil. Ka ravimiinfo lehekülg ei näidanud, et neid oleks Eesti apteekides müügil.

Uurimuse kohaselt ei sisalda piisavalt D-vitamiini Dee-Tabs, apelsinimaitseline SanaSol, maasika-vaarikamaitseline Rainbow D-vitamiin, maasika-vaarikamaitseline D-max, Hyvän olon D-vitamiin, Pirkka d3 vitamiin, lagritsamaitseline Musta Aurinko, Vitatabs D25, Force vitamin D125, Mega d3 125, D Lux 3000 ja rasedatele mõeldud D Lux.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles