Tarbijakaitse avastas müügilt kaks lastele ohtlikku mängumobiili

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasi võib kahjustada lapse kuulmist.
Mänguasi võib kahjustada lapse kuulmist. Foto: Panther Media/Scanpix

Sel aastal on tarbijakaitseamet kaubandusest leidnud kaks mängutelefoni, mis on lastele ohtlikud liialt valju heli tõttu.

Tegemist oli mängumobiilidega «Bening Girl» (müüja TÜ Autogrill kiosk Tallinnas) ja «Hamburger Cellphone» (levitaja OÜ Kräss).

Helirõhutaseme poolest nõuetele mittevastavaid mängumobiile on sel aastal avastanud ka terviseamet. Tarbijakaitse poolt avastatud ohtlike lelude pakenditel oli olemas CE-märgis, millega ettevõtja annab tarbijatele lubaduse, et tema toodang vastab Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele. Paraku osutus see lubadus antud juhtumite puhul alusetuks.

Seetõttu peaksid lapsevanemad mängutelefonide ja muid heliga mänguasju ostes olema eriti tähelepanelikud ning lisaks märgistuse jälgimisele lelusid ka võimalusel testima. Kui heli on juba täiskasvanu kõrvale liialt vali, oleks see lapse ohutusele mõeldes targem ostmata jätta. Heli, mis tundub vali täiskasvanu kõrvadele, on kindlasti liialt vali lapse jaoks.

Tarbijakaitseametile on teada ka juhtumeid, kus lapsevanem on arvanud, et tasase heliga mänguasjal on kvaliteediviga, kuid tegelikkuses on mänguasja helitase just lapsele sobivaks reguleeritud ning tegemist igati nõuetele vastava ja ohutu tootega.

Mullu kontrollis tarbijakaitseamet mänguasjade märgistust ja ohutust kokku 338 korral, rikkumisi esines 34 protsendil juhtudest. Selle aasta esimeses pooles on taolisi kontrolle ja testimisi tehtud kokku 206 korral ning rikkumisi on olnud 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles