Kannatanu: mu maja süütas säästupirn

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koht, kus tulekahju alguse sai.
Koht, kus tulekahju alguse sai. Foto: Lugeja foto

Üleeile ennelõunal Rae vallas Harjumaal elamumajas tekkinud tulekahju sai omaniku sõnul alguse säästupirnist.

«Nii tuletõrjujad, politseinikud kui ka päästeamet – kõik on seda meelt olnud, et tulekahju säästupirnist alguse sai. Seal lihtsalt polnud ühtegi muud elektrikollet ja see on ainus võimalus. Antud koha pealt on kõige rohkem põlenud,» rääkis majaomanik Virgo.

«See on 99,99 protsenti kindel, et maja läks säästupirnist põlema. Seinalambi lähedal olid maas ainult paar pluusi, mis ei sütti ise põlema ja on näha, et just seina pealt lambi juurest on tuli alguse saanud,» ütles Virgo ja lisas: «Pirn ise ei põlenud ööpäevagi jutti.»

Päästekeskus sai väljakutse kell 13.05. Põhja päästekeskuse kommunikatsioonijuht Sirle Matt kinnitab, et menetlejate andmetel sai tulekahju alguse seinalambist, kuid kas tegemist oli katkise lambipirniga, ei oska ta veel öelda. Selguse toob ekspertiis.

«Praegusel juhul ei saa väita, et tulekahju sai alguse ebakvaliteetsest pirnist, kuna me ei tea, millisest lambi osast tulekahju alguse sai,» sõnas Matt.

Kodus ei viibinud põlengu ajal kedagi, mistõttu pole tunnistajat, kes oleks õnnetust oma silmadega näinud. «Me ise olime 100 km eemal vanaema juures, kui naaber meile helistas. Arvasime alguses, et signalisatsioon hakkas lihtsalt soojuse vms tõttu tööle, kuid paari tunni pärast helistas naaber uuesti ja ütles, et kusagilt tuleb juba suitsu välja,» selgitas Virgo.

«Tuletõrjujad ütlesid, et kui nad oleksid 10 minutit hiljem jõudnud, siis nad poleks enam suurt midagi päästnud, tegemist on puidust majaga,» rõhutas Virgo olukorra tõsidust. Põhilise kahju tekitas majale omaniku hinnangul antud juhul suits, sest leegid veel nii suured ei olnud.

«Elektrilambist on tulekahjusid küll varem alguse saanud. Seal on olnud näiteks rike, et lambipirn pole lambiga korralikult ühendatud või on lambi peale asetatud esemeid või on tekkinud ülekuumenemine lähedal seisva ehitusmaterjali suhtes. Ebakvaliteetse pirniga juhtumeid meie ei tea,» rääkis päästekeskuse kommunikatsioonijuht Matt.

If Kindlustuse kommunikatsioonijuht Rain Porss nentis, et pole varem sellisest juhtumist kuulnud. «Tegemist on ilmselt üsna haruldase juhtumiga,» kommenteeris ta.

«Küll aga sagenevad jahedate ilmadega kütmisest alguse saanud tulekahjud, kuid vaevalt, et säästupirniga keegi tuba kütab. Muidugi on võimalus, et tulikuum pirn võib süüdata näiteks lambi katte või on midagi kergesti süttivat näiteks lambi peale asetatud,» lisas Porss.

Kindlustuse jaoks ei oma pirni olemus (säästu, led vms) tema sõnul siiski mingit tähtsust.

Hommikul vaatab sündmuskoha üle ka kindlustuse ekspert. Päästeteenistuse ekspertiis võtab ilmselt kauem aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles