Hiiumaal hakatakse taas liha töötlema

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus lihatöötlemiskeskus
Uus lihatöötlemiskeskus Foto: MTÜ Hiiu Veis ja Lammas

Täna kell 11.00 avatakse Hiiumaal pärast 20 aastast pausi esimene lihatöötlemisvõimalus.

Värskelt valminud Vaemla tootearenduskeskuses saavad kohalikud talunikud ja lihatootjad tellida tapa-, lõikamise- ning pakendamise teenust.

Lammaste ja lihaveiste karjatamine Hiiumaa poollooduslikel kooslustel on märkimisväärse tähtsusega – ilma karjatamiseta need alad võsastuksid ja väärtuslikud elupaigad mitmetele haruldastele linnu-ja taimeliikidele kaoksid. Ilma kohaliku väike-lihatööstuseta oli Hiiumaa loomakasvatajatel, eriti lambakasvatajatel väga keeruline pakkuda saarel kohalikku liha nii Hiiumaa elanikele kui turistidele.

MTÜ Hiiu Veis ja Lammas juhatuse liige Omar Jõpiselg kommenteeris: «Oleme teinud suure töö planeerimisest ehituse lõpuleviimiseni. Eesmärgiks oli luua kaasaegne ja säästliku lihatootmisbaasigatootearenduskeskus, mille baasil hakkaks arenema kohapealne lihatöötlemine, s.h. maheliha toodete valmistamine. Tootearenduskeskusest saab tellida tapateenust ja lisaks liha lõikamise- ning pakendamise teenust, operaatoril on ka õigus tegeleda loomade kokkuostu ja omatoodete arendamisega.»

Vaemlas hakkab teenust pakkuma avatud konkursi teel leitud operaatorfirma Hiiumaa Lihatööstus OÜ. Klientideks võivad olla nii MTÜ Hiiu Veis ja Lammas liikmed kui ka kõik teised Hiiumaa loomakasvatajad või lihast lõpptoodete valmistajad.

2009. aastal esitati Leader programmi projekt, mille käigus valmisid Hiiumaal  lihatöötlemise taastamise tasuvus-teostatavus uuringud ning tehnoloogiline projekt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles