Toidutootjad kasutavad aina vähem E-ained

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted.
Piimatooted. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Uued tootmistehnoloogiad võimaldavad toiduainete tootjatel kasutada aina vähem lisaaineid.

«Kuna tootmishügieenitaset aina tõstetakse, siis saavad toiduainete tootjad E-ainete (lisaained – toim) kasutamisest loobuda,» rääkis toiduliidu juht Sirje Potisepp tänasel pressikonverentsil.

Potisepa sõnul võimaldavad uued tehnoloogiad toiduaineid pakkida ja villida nii, et lisaaineid pole vaja kasutada või saab nende kasutamist vähendada. Järjest rohkem võetakse Pottsepa sõnul kasutusele looduslikke E-aineid.

Ta rõhutas, et tegelikkuses on kõik toiduainete valdkonnas kasutatavad E-ained ülima põhjalikkusega kontrollitud ja hinnatud.  Nende kasutamise piirnorme on eelnevalt hinnanud Euroopa Toiduohutusamet ning võib öelda, et toiduainetööstuses kasutatavad E-ained pole ohtlikud.

Tallinna Tehnikaülikooli professori Raivo Voki sõnul on E-ainete kasutamine võrreldes viie aastaga oluliselt vähenenud. Aga kui võrrelda 25 aasta taguse ajaga, siis pole nii täpset võrdlust võimalik teha, kuna toona ei olnud sellist lisaainete registrit, nagu peetakse Euroopa Liidus. «Maitsetugevdaja E621 oli ka 25 aastat tagasi, ainult seda ei olnud pakenditele märgitud,» kinnitas ta.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu  tellitud uuringust selgus, et ühtekokku 79 protsenti tarbijatest on täielikult või osaliselt teadlikud, mida tähistavad toidus E-ained. Enamjaolt peetakse nendeks säilitus-, värv- ja lisaaineid. Kuigi E-aineid ei peeta üldiselt tervislikeks, saavad tarbijad nende vajalikkusest ja kasutamise eesmärkidest toidus aru. Samuti on oluliselt vähenenud nende eestimaalaste hulk (38%-lt 29%-le), kes ei oska E-ainete tähenduse kohta midagi vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles