Rootsi «alkoholivabad» joogid eksitavad endisi sõltlasi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Systembolageti kaupluses müüdav siider Somersby
Systembolageti kaupluses müüdav siider Somersby Foto: Internet

Enamik Rootsi suurkaupluses Systembolaget müüdavatest alkoholivabadest jookidest sisaldavad tegelikult alkoholi ja on endiste sõltlaste jaoks seetõttu ohtlikud.

Rootsi ekspertide hinnangul on seesugused joogid suurimaks ohuks endistele alkohoolikutele, kes satuvad alkoholi tarbima märkamatult, teatab Rootsi väljaanne The Local.

42 joogist, mida kaupluses Systembolaget müüakse sildi «alkoholivaba» all, sisaldasid 25 jooki vähemalt 0,5 protsenti alkoholi.

Alkoholisõltuvuse eksperdi rootslase Johan Franck arvates on seesugune koguses alkoholi piisav, et endine sõltlane n-ö halvale teele tagasi meelitada. «Isegi väike kogus alkoholi võib ajutegevuse aktiveerida, eriti, kui alkoholi pole tarvitatud pikka aega,» lisas ta.

Teine alkoholisõltuvuse ekspert Bitten Jonsson on samuti seisukohal, et alkoholivabad sildid on eksitavad. «Kui inimesel on tugevad sõltuvusprobleemid, piisab ka kõige väiksemast kogusest. Samamoodi võib küsida, kui palju heroiini kannatab endine narkomaan?» kommenteeris ta.

Euroopa Liidu regulatsiooni järgi ei pea alla 1,2-protsendise alkoholisisalduse korral sellest tarbijat teavitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles