Ministeerium: visiiditasu tõus sõltub haiglate liidust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Tallinna keskhaigla registratuur.
Ida-Tallinna keskhaigla registratuur. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kümme aastat kehtinud visiiditasu  võimalik tõus sõltub sotsiaalministeeriumit kinnitusel haiglate liidu ettepanekust, mida on oodata lähiajal.

«Visiiditasu nõudmine on seadusega kehtestatud haiglate võimalus, mitte kohustus,» rääkis  sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet. Ta lisas, et ei saa mööda vaadata tõsiasjast, et visiiditasu on samasugusena püsinud üle kümne aasta ja ravikindlustuse seaduse kehtestamisel kirjeldas seadusandja selgelt ära piirid, kellelt ning kui palju visiiditasu tohib nõuda ja kellelt seda ei tohi nõuda.

Praegu kehtiva seaduse kohaselt on koduvisiidi ja ambulatoorse eriarstiabi visiiditasu piirmääraks 3,20 eurot. Samuti sätestab seadus, et visiiditasu korrigeeritakse vastavalt tarbijahinnamuutusele.

«Ministeeriumile teadaolevalt valmistab Haiglate Liit ette uuendatud pöördumist ministrile seoses tarbijahinnamuutuste ning visiiditasuga,» sõnas asekantsler. Ta lisas, et millisena soovib haiglate liit visiiditasu suurust näha, selgub lähiajal. «Pärast haiglate liidu seisukohta saab täpsemalt kommenteerida ka seda, milliseks visiiditasu võiks kujuneda ja kas selleks on vajalikud ka seadusemuudatused,» rõhutas ametnik.

Küsimustele, kas visiiditasu tuleb edaspidi hakata maksma igakordsel eriarsti külastusel ning kes vabastatakse visiiditasu maksmisest, Normet ei vastanud, vaid loetles üles praegu seaduses kehtivad erandid.

Küll ei ole Normeti kinnitusel kavas juurutada Põhjamaades levinud praktikat, kus inimesel tuleb mõjuva põhjuseta tehtud kiirabi väljakutse kinni maksta.

Täna ETV hommikusaates esinenud sotsiaalminister Hanno Pevkur vihjas võimalusele, et visiiditasu võiks tõusta viie euro kanti, ka on kavas tõsta haigla voodipäeva tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles