Pevkur: seni haiglate liit visiiditasu tõstmise ettepanekut esitanud ei ole

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur
Sotsiaalminister Hanno Pevkur Foto: Peeter Langovits / Postimees

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul haiglate liit ei ole senini teinud ettepanekut kümme aastat kehtinud visiiditasu tõstmiseks, liidul on ettepaneku esitamiseks aega homseni.

Pevkur ütles neljapäeval pärast sotsiaalministeeriumis toimunud tervishoiu tuleviku töörühma koosolekut, et kui reedel ettepanekut ei laeku, võtab ta ise haiglate liiduga ühendust.

Arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa ütles, et neljapäevasel koosolekul arutlusel olnud tervishoiutöötajate kutseliitude, haiglate liidu, sotsialaministeeriumi ja patsientide esinduste koostöökokkuleppe kohaselt peaks vältima patisendi omaosaluse tõusu. «Voodipäeva- ja visiiditasu, mida patsient oma taskust maksab, just selle omaosaluse sisse käibki.»

Ta märkis, et tänasel koosolekul avaldasid arstide ja patsientide esindajad muret selle üle, kas on mõtet koostada dokumente, mida poliitikud on valmis juba enne nende allkirjastamist rikkuma.

Rehemaa sõnul ei ole jätkuvalt koostööleppes selgitatud, kust tuleb raha tervishoidu juurde, kuidas ja millistest allikatest plaanitavaid muudatusi rahastatakse ning, kes selle eest vastutab. Ta lisas, et mitmed ütlesid, ka arstide liit, et ei ole nõus sellisel kujul dokumenti allkirjastama.

Vastates ajakirjanike küsimustele, mis puudutasid haigekassa reservide kasutusele võttu, ütles Rehemaa, et sotsiaalministeeriumi asekantsleri Ivi Normeti sõnul on haigekassa jaotamata kasum ettenähtud riigieelarve tasakaalustamiseks.  

Tervishoiutöötajate kutseliidu president Ivi Luik ütles, et Normeti sõnul oleks pidanud patsiendi omaosalust tarbijahinnaindeksist lähtuvalt korrigeerima ammu. «Kurb on see, et tegemata töö tuleb teha nüüd, kus meil on streik ja kollektiivlepingu allkirjastamine päevakorral.»

Ta lisas, et tänasel kohtumisel arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu esitatud ettepanekuid laual ei olnud ning neid lubati järgmisel korral arutada.  

Kiirabi liidu juhatuse esimees Ago Kõrgvee sõnul oli tegu tavapärase töörühma kohtumisega ning koostööleppe allkirjastamine selle kohtumise eesmärgiks ei olnud.

Tervishoiu tuleviku töörühm koguneb uuesti ministeeriumis 22. novembril.  

Visiiditasu nõudmine on seadusega kehtestatud haiglate võimalus. Visiiditasu on samasugusena püsinud üle kümne aasta ning praegu kehtiva seaduse kohaselt on koduvisiidi ja ambulatoorse eriarstiabi visiiditasu piirmääraks 3,20 eurot. Samuti sätestab seadus, et visiiditasu korrigeeritakse vastavalt tarbijahinnamuutusele.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles