Haiglate liit tegi taas ettepaneku tõsta visiiditasu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglate liidu juhatuse esimees Urmas Sule.
Haiglate liidu juhatuse esimees Urmas Sule. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Haiglate Liit saatis tänavu juba kolmandat korda sotsiaalministeeriumile taotluse seadusejärgse visiidi- ja voodipäevatasu kehtestamiseks, taotluse kohaselt peaks järgmisel aastal koduvisiidi ja ambulatoorse eriarstiabi visiiditasu olema viis eurot ja voodipäevatasu 2 eurot 50 senti.

«Visiidi- ja voodipäevatasu on kümme aastat püsinud samas suuruses, kuid selle aja jooksul on ainuüksi tarbijahinnaindeks tõusnud üle 44 protsenti, mistõttu on näiteks patsiendi päevane toitlustuskulu mitu korda suurem kui kehtiv voodipäevatasu. Haiglate soov on visiidi- ja voodipäevatasu seadusega vastavusse viia ja arvestada hinnamuutuses ainult tarbijahinnaindeksi tõusu,» ütles liidu juhatuse esimees Urmas Sule.

Sotsiaalministeeriumile saadetud taotluses seisab, et visiidi- ja voodipäevatasude tarbijahinnaindeksiga vastavusse viimisega edasilükkamise tulemusel kannatab raviteenuse osutamine, kättesaadavus ja kvaliteet, kuna raviteenuse osutajad on alafinantseeritud.

Ravikindlustusseaduse jõustumisel 1. oktoobril 2002. aastal kehtestati visiiditasu piirmääraks 50 krooni ehk 3,20 eurot ning voodipäevatasu piirmääraks 25 krooni ehk 1,60 eurot. Seaduse kohaselt oleks tulnud visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäärasid igal aastal ajakohastada vastavalt tarbijahinnaindeksi aastase muutusega, kuid seni ei ole seda veel kordagi tehtud.

Haiglate liit on sotsiaalministeeriumile sarnase ettepaneku teinud ka varasematel aastatel, kuid eelnevatel aastatel ei ole ministeerium visiidi- ja voodipäevatasu ajakohastamist menetlusse võtnud.

Eelmise nädala kolmapäeval ETV hommikusaates esinenud sotsiaalminister Hanno Pevkur vihjas võimalusele, et visiiditasu võiks tõusta viie euro kanti, ka on kavas tõsta haigla voodipäeva tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles