Olud soosivad laenuintressi fikseerimist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann

Eluasemelaenude intressid on langenud ajaloo madalaimale tasemele, keskmiselt 2,67 protsendile ning vaatamata asjaolule, et Euroopa Keskpangal on võimalik baasintressi alandada veel 0,75 protsendipunkti võrra, nullini, siis väga suurt edasist langust oodata ilmselt ei ole.

Laenude levinuimaks baasintressiks kujunenud kuue kuu Euribor langes reedel uuele rekordmadalale tasemele, 0,385 protsendile, mis tähendab, et laenude intressimääral on langusruumi kõige enam just nii palju. Tegelik languspotentsiaal on ilmselt tunduvalt väiksem.

Seetõttu tundub, et kätte on jõudnud aeg, kus võiks eelistada laenuintressi fikseerimist, eriti arvestades seda, et pangad ise sellisest võimalusest kõva häälega ei räägi.

Fikseeritud intressi suuremaks miinuseks on mõnevõrra kõrgem intressimäär kui Euribori või pankade endi baasintressiga seotud intressimäär. On ju psühholoogiliselt nii raske maksta praegu kõrgemat intressi kui sõber või naaber, või lihtsalt teada, et täna oleks mu intressimäär ujuvast intressist madalam.

Samas võib (aga ei pruugi!) võit tulevikus, kui Euribor tõusma hakkab, olla märkimisväärselt suurem. Väga raske on ennustada, millal intressid kerkima hakkavad. Swedbanki Balti investeerimiskeskuse osakonna juhataja Kristjan Tamla ütles kuu aega tagasi, et intressitase võib madalaks jääda 2015. aasta alguseni. Sama andis eelmisel nädalal mõista USA keskpanga juht Ben Bernanke.

SEB eraisikute suuna arendusjuhi Triin Messimase sõnul tuleks kindlasti arvestada asjaoluga, et teinekord võib tekkida vajadus laen enne tähtaega tagasi maksta. Fikseeritud intressi puhul on laenuandjal sel juhul

õigus küsida kulude katteks nn intressivahetasu.

Intressimäära fikseerimine peaks sobima eriti neile, kes kardavad keskpankade nn rahatrükist põhjustatud kiiret inflatsiooni. Juhul kui nende nägemus osutub õigeks, peaks keskpank hakkama inflatsiooni ohjeldamiseks järsult intresse tõstma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles