Omanikuta kiirgusallikaid saab tasuta ära anda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioaktiivsete jäätmete hoidla.
Radioaktiivsete jäätmete hoidla. Foto: Liis Treimann/Postimees

Algas kampaania, mille käigus saavad eraisikud ja ettevõtted tasuta ära anda omanikuta kiirgusallikaid.

«Omanikuta kiirgusallikaid leitakse Eestis leitakse suhteliselt tihti, sest Eesti taasiseseisvumise järel lõpetasid mitmed kiirgusallikaid kasutanud tööstusettevõtted tegevuse või erastati. Seejuures oli juhuseid, kus ettevõtte uued omanikud ei olnud teadlikud seal leiduvatest allikatest,» rääkis keskkonnaministeeriumi kliima- ja kiirgusosakonna peaspetsialist Reelika Runnel.

Ta lisas, et ettevõtte tegevuse lõpetamise või erastamise käigus kiirgusallikaid puudutav dokumentatsioon kadus ning allikad sattusid vanametalli või lammutusprahi hulka.

Samuti võivad Eestisse sattuda kiirgusallikad naaberriikidest. Ehkki valdav osa piiriületuskohti on varustatud kiirgusdetektoritega, võib kiirgusallikas olla piisavalt hästi varjestatud ning jääda piiriületusel avastamata. Leitud kiirgusallikad võivad kohati olla väga suure aktiivsusega ja põhjustada nende leidjatele ja nendega kokkupuutujatele ülisuuri kiirgusdoose.

Kui kellegi valduses on kiirgusallikaid või keegi on märganud midagi kahtlast, mida võib pidada kiirgusallikaks, tuleks leiust 17. detsembrini teavitada radioaktiivsete jäätmete käitlejat ASi A.L.A.R.A. telefonidel 6741 366 või 51 74 284. AS A.L.A.R.A. korraldab kokkukogutud jäätmete veo Paldiski radioaktiivsete jäätmete käitluskeskusse ning nende nõuetekohase käitlemise ja ladustamise vahehoidlas.

Radioaktiivsete jäätmete kokkukogumise kampaania toimub tänavu kolmandat korda. Eelnevatel aastatel, 2009. ja 2010. aastal oli kokkukogumine väga edukas. 2009. aastal koguti kampaania käigus ühe kuu jooksul kokku 117 kiirgusallikat, 2010. aastal kolme kuuga 214 allikat ja 1,5 m3 radioaktiivselt saastunud metalli.

Kiirgusallikas on seade või radioaktiivne aine, mis on ohtlik nii inimese tervisele kui ka keskkonnale. Kiirgusallikat ise jäätmete ladustamispaika transportida ei tohi.

Eestis leidub kiirgusallikaid sisaldavaid seadmeid peamiselt tööstuses, meditsiinis ja teaduses. Aga ka mõned tavakasutuses olevad esemed on radioaktiivsed, näiteks mitukümmend aastat vanad suitsuandurid sisaldavad ohtlikku plutooniumi, vanaaegsed helendavate numbrilaudadega kellad ja kompassid ning muud helendavate sihverplaatidega mõõteriistad. Helendava luminofoorvärviga kaetud numbrid sisaldavad raadiumi, mis ongi kiirgusallikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles