Neli soovitust paremaks uneks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christoph Wilhelm/zefa/Corbis
Ehkki korraliku ööune tähtsus on üldteada, leidub siiski palju neid, kes saavad sõba silmale lühemaks ajaks kui soovituslikud kaheksa tundi.

Texases Baylori meditsiinikeskuses tegutseva epilepsia ja unehäirete keskuse teadurid tõid välja neli soovitust, mille järgimine peaks uneprobleeme leevendama, vahendab Healthday.

Kofeiin kontrolli alla: pidev kohvijoomine päeva jooksul vähendab keha suutlikkust öösel rahulikult puhata. Eriti tuleks kofeiini tarbimist piirata kuus tundi enne magamaminekut.

Vähem stressi: magamajäämist oodates oma argikohustuse pärast muretsemine muudab uinumise raskemaks. «Kui pea padjale panete, on teie ainsaks kohuseks magada,» rõhutas Raul Noriega Baylori unehäirete keskuse pressiteates.

Väldi hiliseid treeninguid: ehkki sport on kehale kasulik, võib õhtune treening uinumist raskendada. Raul Noriega sõnul peitub põhjus selles, et magamajäämisel langeb kehatemperatuur umbes ühe kraadi võrra, füüsilisest pingutusest kuumaks köetud kehal võib aga jahtumiseks tunde kuluda.

Loo endale unerutiin: püüa iga päev, sealhulgas ka nädalavahetustel, samadel kellaaegadel magama minna ja ärgata.

Lisaks soovitab unehäirete keskus enne voodisseminekut rahuliku atmosfääri tekitamiseks teleri välja lülitada, mitte muusikat kuulata, tuled kustutada ja soojas vannis käia. Kasuks võib tulla ka mõnda aega voodis raamatu lugemine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles