Kui palju läheb maksma mobiiltelefon?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galaxy S III
Galaxy S III Foto: SCANPIX

Kõik, kes on sideoperaatorilt mobiiltelefoni ostnud, teavad, et see ei ole lihtne protsess, kirjutab Erik Lepikson portaalis Kahvel.

Las ma täpsustan: ostmine iseenesest ei ole midagi keerulist, kuid täpselt aru saada mille eest ja kui palju sa maksad – see on juba omaette kunst. Olen suhteliselt veendunud, et enamus kliente tugineb otsuse langetamisel sellele, mis esmapilgul tundub kõige soodsam või mille eest tasumine võimalikult kaugesse tulevikku on lükatud.

Siinkohal aitab paljasõnalistest väidetest ning vaatleme konkreetsete operaatorite ja telefonide hinnapakkumisi. Otsustasin uurida, mis maksab Samsung Galaxy S III erinevate operaatorite juures ning kui läbipaistev see hinnakujundus on. Juhul, ku ostad telefoni välja ehk teisisõnu ei seo end kaheaastase lepinguga, siis on hinnakujundus lihtne – lao täishind või kliendihind letile ja telefon on sinu. Samas tekib küsimus, kas on mõtet osta telefon välja ja hiljem teenus eraldi? Uurime järele.

EMT segane hinnakujundus

EMT kliendil on antud telefoni väljaostmiseks vaja lauale laduda 549 eurot – lihtne, selge ja kallis. Paketiga ostes ehk sõlmides 24-kuulise lepingu, on telefon võimalik aga «tasuta» saada. Kõnede jaoks pakub EMT paketti MinuÄri18 (erakliendi puhul on pakett kahtlemata teistsugune) ja mobiilse andmeside jaoks paketti Internet telefonis M+. Nimetatud valikute puhul on telefoni ja teenuse eest küsitav kuumakse 29,87 eurot ehk 2 aastaga peate maksma 716,88 eurot. Seega, sidudes end 24-kuulise lepinguga, siis maksab Galaxy S III koos pakettidega MinuÄri18 ja Internet telefonis M+ kokku 716,88 eurot.

Kui palju aga maksaks kõnealune pakett eraldi ostes? Paketti MinuÄri 18 EMT tootevalikus eraldi ei ole. Samas võib eeldada, et selle kuumakse oleks 18 eurot, kuna MinuÄri 12 maksab 12 eurot kuus ja MinuÄri 24 maksab 24 eurot kuus. Seega tuleb MinuÄri 18 eest 24-kuulisel perioodil tasuda 432 eurot. Pakett Internet telefonis M+ maksab 6,35 eurot kuus ehk 2 aasta peale 152,4 eurot. Seega, ostes telefoni «tasuta», maksab klient telefoni ja kõnealuse teenuse eest kokku 716,88 eurot, eraldi ostes aga 416,52 eurot enam ehk 1133,4 eurot.

Kuidas siis on kõige soodsam variant nt. EMT-st telefoni osta? Paketiga loomulikult, kuna see on 416,52 eurot odavam kui sama telefon koos samade teenustega eraldi ostes. Samas peate te odavaima variandi puhul ennast 24-ks kuuks siduma valitud operaatoriga. Seega on EMT kliendile vabaduse hind või siis lojaalsussoodustus (oleneb vaatenurgast) 416,52 eurot. Etteruttavalt võib öelda, et Elisas maksab vabadus 239 eurot ning Tele2-s 338 eurot.

Elisal ja TELE2 soodsam väljaostuhind

Erinevalt EMT-st, mille puhul ei saa läbipaistvast hinnakujundusest rääkida, on Elisa ja Tele2 puhul hinnakujundus oluliselt selgem. Ostes paketiga, saad telefonile «soodushinna» ning peale maksad hinnakirjas kajastatud paketi eest 24-kuulise tasu. Miinuseks on aga see, et telefoni ei saa kohe «tasuta» kätte. Alljärgnevalt toome ülevaatliku tabeli, milles on välja toodud  kõik numbrid, mis peaksid Galaxy S III ostu planeerides olulised olema.

 EMTELISATELE2
Täishind599549549
Hind kliendile549529528
Telefon + pakett (24kuuline leping, kuumakse)29,872523,88
Telefon + pakett (24kuuline leping, kogusumma)716,88890763,16
Telefoni hind 24kuuline lepingu sõlmimisel0290190
Pakett ilma telefonita (kuumakse)24,342523,88
Pakett ilma telefonita (24 x kuumakse)584,16600573,12
Telefon + pakett 24 kuuks mõlemad eraldi ostetuna1133,1611291101,12
Nn loojalsussoodustus416,28239338

(Võrreldi EMT Minu Äri 18 ja Internet telefonis M+, Tele2 Nutikas Äri 3 ja Nutikalt Piiramatu Äri 25 pakette.)

Tabelist selgub, et telefoni väljaostuhind oli Elisal ja Tele2-l sisuliselt sama ja tunduvalt soodsam kui EMT-s, samas telefoni ja paketi kogumaksumus kokku oli soodsaim EMT-s. Samuti nähtub tabelist, et EMT on lojaalsuse eest valmis maksma kõige kõrgemat hinda. Olgu tõe huvides öeldud, et arvutuste aluseks võetud paketid ei ole sisult identsed, mistõttu ei ole tabelis toodu näol tegemist absoluutse tõega. Siiski leidsime, et valitud paketid on võrreldavad ning nende alusel on võimalik artiklis toodud järeldusi teha.

Tarbijakaitseamet: kõik on korrektne

Eelöeldust võib järeldada, et telefoni tegeliku hinna väljaselgitamine on kõike muud kui lihtne ning ühe parima hinna väljaselgitamine võtab omajagu aega ja vaeva. Kui arvestada tavapärast ostuprotsessi, kus kaalutakse vähemalt 3-4 telefoni vahel, siis on selge, et täielikult informeeritud ostuotsust teevad tõenäoliselt vähesed. Kuna minu hinnangul ei ole kolme toote hinnavõrdluseks mõistlik kulutada poolt päeva, siis helistasin tarbijakaitseameti infotelefonile ning uurisime, kas selline hinnakujundus ja läbipaistmatus on ikka seadusega kooskõlas? Vastuseks öeldi meile, et iga klient võib helistada klienditeenindusse ning uurida hinna kujunemise kohta – see võtab küll aega ja on keeruline aga seadusega pidavat see kooskõlas olema.

Mina mäletan veel väga selgelt aega, mil telefon ja pakett ei omanud omavahelist seost – nii telefon kui ka pakett eraldi maksid konkreetse summa ilma igasuguste «aga»-deta. Kõik oli lihtne ja selge, samuti oli hindade võrdlemine lihtne. Tänane olukord, kus hind sõltub nii telefonist, paketist kui ka lepingu kestvusest, on jabur ja eksitav ning tekitab olukorra, kus me lihtsalt lööme käega ja maksame. Samas on telefonide hinnad vabaduse loovutamisel soodsamad, mis endise müügimudeli korral nii ei oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles