Uuring: raseda stress ei pruugi lapsel autismi põhjustada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keisrilõikele järgneb arvatust sagedamini emaka eemaldamine
Keisrilõikele järgneb arvatust sagedamini emaka eemaldamine Foto: Ephraim Ben-Shimon/Corbis
Ehkki siiani on raseduse ajal tugeva stressi käes kannatamist sündiva lapse autismiriski suurendajaks peetud, näitab värske uuring, et vähemalt üht liiki stress pole beebi vaimsele tervisele ohtlik.

Nimelt leiti 1,5 miljonit Taanis sündinud last uurides, et vahetult enne rasedust või selle ajal lähedase pereliikme kaotanud emade lastel ei esinenud autismi keskmisest sagedamini, kirjutab Reuters.

Sellest järeldavad uurijad, et lein kui üks stressi liike ei mõjuta sündiva lapse autismiriski.

Autismi tekke juures peatakse lisaks geenidele oluliseks ka keskkonnategureid, kuid millised neist täpselt olulised on, pole veel teada. Üldtunnustatud teooria järgi võib raseduse ajal kogetav äge stress loote aju arengut suurema autismiriski suunas mõjutada.

Käesoleva uuringu autor doktor Jiong Li ütles Taanis asuvast Aarhusi ülikoolist ütles, et stressi tugevuse määramine on keerukas.

«Lihtne stressi indikaator, milleks meie uuringus oli lein, ei pruugi stressi ja autismi vahelisi seoseid valgustada,» tõdes ta.

Uuringus osalenud poolteist miljonit last olid sündinud aastatel 1978-2003. Neist 37 000 emad olid rasedusele eelnenud aasta jooksul või lapseootuse ajal kaotanud lapse, abikaasa, vanema või õe-venna. Mingeid tõendeid selle kohta, nagu oleks leina ajal last oodanud naiste järeltulijate seas rohkem autiste, uurimisrühm ei leidnud.

«Võime öelda, et meie andmed ei toeta tugeva seose olemasolu ja inimesed ei peaks säärase asja pärast paanitsema,» sõnas Li.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles