Noored saavad toitlustusasutustest alkoholi kätte veel lihtsamalt kui poodidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontrollostudel küsiti noorte käest toitlustusasutustest alkoholi ostes dokumenti vaid 14 protsendil juhtudest.
Kontrollostudel küsiti noorte käest toitlustusasutustest alkoholi ostes dokumenti vaid 14 protsendil juhtudest. Foto: SCANPIX

Tervise Arengu Instituut ja TNS Emor viisid sel suvel kogu Eestis läbi alkoholi kontrolloste ning dokumenti küsiti 18-19-aastastelt noortelt vaid igal neljandal ostul.

Kõik kuus kontrolloste sooritanud noort olid 18-19 aasta vanused, kuid ka inimese kaupa olid tulemused väga erinevad. Kõige rohkem (56 protsenti kordadest) küsiti dokumenti ühe neiu käest, ühe noormehe käest aga vaid 14 protsendil ostudest.

Uuringu ühe korraldaja Mariliis Taela sõnul varieerusid tulemused ka piirkonniti – kõige vähem, 22 protsendil kordadest küsiti dokumente Tartus. Tallinnas seevastu aga 52 protsendil kordadest.

Taela hinnangul esines kõige rohkem probleeme toitlustusasutustes, kus küsiti dokumente väga harva (14 protsendil juhtudest) ja esines ka mitmeid muid rikkumisi nagu alkoholipudelite avamata jätmine jne. Suurtes ja keskmise suurusega poodides küsiti dokumenti ligi pooltel kordadel, kõigis kauplustes kokku igal kolmandal ostul.

Erinevused tulid välja ka kange ja lahja alkoholi puhul – kange alkoholi ostul küsiti dokumente suisa 40 protsendil kordadest.

Kontrolloste tegid kuus noort 15 maakonnas. Kokku tehti oste 250, mis jagunesid suurte, keskmiste ja väikeste poodide, tanklate ning toitlustusasutuste vahel.

Intervjuud kaupluste juhatajate ja müüjatega näitasid, et nemad probleemi ei tunnista ega leia seega ka, et poodides peaks müüjaid pidevalt kontrollima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles