Eesti toiduainetööstusesse jõudis «puhta etiketi» kontseptsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhta etiketi toodete koostisosade nimekiri on võimalikult lühike.
Puhta etiketi toodete koostisosade nimekiri on võimalikult lühike. Foto: Postimees

Valio tõi turule Alma Koduse jogurtisarja, mis on väidetavalt esimesena Eestis valmistatud clean label ehk «puhta etiketi» kontseptsiooni järgi. See tähendab, et toote koostisosade nimekiri on viidud võimalikult lühikeseks.

Näiteks Alma Kodused jogurtid sisaldavad vaid viit koostisosa: piima, marju, suhkrut, tärklist ja juuretist. Lisaainete eemaldamine vähendas kahe päeva võrra ka toote säilivusaega – kui enne oli see 14 päeva, siis nüüd 12. Samuti on uute jogurtite suhkrusisaldus seitse protsenti väiksem kui teistes Valio jogurtites.

Valio turundusdirektor Krista Kalbini sõnul on lühikese koostisosade nimekirjaga jogurteid Eestis ka enne olnud, kuid puhta etiketi kontseptsiooni järgi pole seda enne tehtud.

Toitumisekspert Mai Maseri sõnul sai etikettide puhastamise trend alguse aastatuhande vahetusel Suurbritanniast ning on maailma toiduainetööstuses üha enam populaarsust võitnud.

«Kui esmalt oli eesmärk puhastada toit kõikvõimalikest e-ainetest, siis täna on clean label nimetus toodetel, millel on võimalikult lühike koostisosade nimekiri ning milles on sageli loobutud isegi looduslikest lõhna-, värvi- ja säilitusainetest,» kirjeldas Maser.

Maser tõi näiteks, et kui 2003. aastal registreeriti Põhja-Ameerikas ja Lääne-Euroopas kokku 5600 puhta etiketiga toodet, siis 2010. aastaks kasvas see number 36 000ni.

Mõiste «puhas etikett»kasutamine toodetel pole küll veel seadustega reglementeeritud, kuid siiski kehtib seaduspära: puhta etiketiga tooteks saab nimetada toodet, mis ei sisalda aineid, mida tavainimene ei tunne ehk mida ei leidu koduses köögikapis või poeriiulil

Puhta etiketi toodetes ei tohi sisalduda: e-aineid, geenmuundatud aineid, valgendatud jahu, mono- ja digiglütseriide, ksantaankummi; polüsorbaati; sünteetilisi maitse- ja värvaineid; sukraloosi, hüdrogeenitud rasvu ja modifitseeritud tärklist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles