Sügisel tasub külvata porgandit ja pastinaaki

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porgandid
Porgandid Foto: SCANPIX

Räpina aianduskooli õpetaja Tiina Paasiku sõnul võib sügisel külvata nii porgandit, juurpeterselli kui ka pastinaaki.

«Sügisesed külvid ei vaja eraldi katmist, seemneid tuleks külvata suurema normiga, et kevadel ei oleks külviread liiga hõredad, sest paratamatult kõik seemned ei idane,» rääkis Paasik. Sügisel külvatud seemnetest saab suvel saaki 10 kuni 14 päeva varem.

Küll aga tuleb sügiseseks külviks valida paasiku sõnul õige aeg, sest seemned  ei tohi sügisel hakata idanema, vaid võivad ainult kergelt paisuda ehk imada vett endasse.

Hansaplanti aednike kinnitusel hakkavad sügisel külvatud seemned kevadel esimesel võimalusel, sobiva temperatuuri saabudes ja mullas oleva niiskuse abil idanema hakata. Taimed on niimoodi tervemad ja tugevamad. «Näiteks porgandil on väiksem osta saada kahjustada porgandi-lehekirbu poolt, sest nii varakult antud kahjur veel ei tegutse,» toovad Hansaplanti aednikud kodulehel näite.

Sügiseste külvide juures on oluline õige ajastatus, sest enne maa külmumist ei tohiks seemned idanema hakata. Sobiv külviaeg saabub siis, kui saabuvad nõrgad miinuskraadid: päeval on maa pehme, öösel aga külmub. Reeglina on selline aeg novembri algusest kuni kuu lõpuni. Sügisel külvatud seemned peavad olema kindlasti kuivad ja külve ei tohi kasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles