Ka põlvini vees võib ära uppuda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästevest peaks veele minnes seljas olema.
Päästevest peaks veele minnes seljas olema. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eelmise nädala teisipäeva peab 66-aastane saarlane oma teiseks sünnipäevaks, kui ta õnneliku juhuse läbi madalas veest uppumissurmast pääses, kuigi tõmbas merevett endale üsna palju sisse.

«Veetase oli tegelikult alla meetri, kui ma kivi otsa komistasin. Kohe oli mu kummiülikond vett täis, käed põhja ei ulatunud ja ma ei suutnud ennast põhjast üles lükata,» rääkis mees Meie Maale, mis temaga juhtus eelmisel teisipäeval võrke merre viies.

Kalamehe sõnul taipas ta siis, et plastmassist kast, kus võrgud sees olid ja mida ta nööriga taga vedas, võib teda aidata. «Selja tagant kobades sain nööri kätte, tõmbasin kasti enda juurde ja, kui see põhi ülespidi mul merepõhjas käte all oli, olin pääsenud,» meenutas ta. Vees rabeledes tuli talle üsna palju vett suhu.

Kalamehe paarimees lasi saja meetri kaugusel oma võrke, kuid tema poleks appi jõudnud. «Mul oli nuga kaasas, kuid see poleks aidanud, sest mitte õhk, vaid vesi oli mu kummiülikonnas sees. Ma lihtsalt ei jaksanud ennast püsti ajada,» selgitas saarlane.

Saarlasele läks seekordne kalalkäik õnneks, kõht oli küll lahti aga ta jõi vanarahva tarkusest pipraga viina ja ei jäänud haigeks ka. «Ma pole küll jumalasse uskuja seni olnud, aga tundsin selgelt, et mingi vägi mind aitas. Seni arvasin, et korralik kummiülikond on jalgsi merel käies kõige olulisem, aga nüüd toon päästevesti ära. Mis siis, et sellega on väga ebamugav võrkude kallal toimetada.»

Samal kuupäeval, kui saarlane oli mererannas hädas, uppusid Hiiumaal Kõrgessaare vallas Poama küla all 74-aastased mees ja naine.

Sündmuse täpsemad asjaolud on selgitamisel, kuid esialgsetel andmetel läks mandrilt pärit mees kalastama ja temaga samas eas abikaasa meest otsima. Mees leiti kalastaja kummipükstes, naine oli oma jalanõud kaldale jätnud.

Hiiumaa päästeosakonna juhataja Hannes Aasma ütles, et kummipükste kasutamisel on omad ohud. Nendega kalastades tuleb arvestada ilmastikuga, jälgida, et pole liiga palju tuult ning hästi tunda merepõhja. Kui kummipükstega meres kukkuda, tekib õhukott, pükste omanik jääb hulpima pea alaspidi ega suudagi enam pead vee peale tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles