Ministeerium esitab visiidi- ja vooditasude tõstmise eelnõu valitsusele neljapäeval

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst.
Arst. Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeerium esitab ravikindlustuse seaduse muutmise eelnõu valitsusele neljapäeval, eelnõuga tõstetakse visiidi- ja vooditasusid ning see toob täiendavat tulu tervishoiuteenuse osutajatele ligi 4,5 miljonit eurot.

Täiendav tulu ambulatoorse visiiditasu arvelt on ligi 3,3 miljonit eurot ja voodipäevatasu arvelt ligi 1,25 miljonit eurot, seisab eelnõu seletuskirjas.

Eelnõuga muudetakse haiglate liidu ettepanekul ravikindlustuse seaduse sätteid, mis reguleerivad visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäärasid. Eelnõuga kehtestatakse uueks koduvisiidi ja ambulatoorse eriarstiabi visiiditasu piirmääraks viis eurot, praegu kehtiv piirmäär on 3,20 eurot. Eelnõuga tõstetakse voodipäevatasu piirmäära praeguselt 1,60 eurolt 2,50 euroni.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste sõnul on ministeeriumil ravikindlustuse seaduse eelnõu kavas esitada neljapäevasele valitsuse istungile. «Kui valitsus otsustab esitada selle riigikogule, sõltub edasine menetlus juba neist.»

Haiglate liit põhjendab tasude tõstmise ettepanekut raviteenuse osutajate alafinantseeritusega ning väidab, et visiidi- ja voodipäevatasude tarbijahinnaindeksiga vastavusse viimise edasilükkamise tulemusel kannatab raviteenuse osutamine, kättesaadavus ja kvaliteet.

Ravikindlustuse seaduse jõustumisel 1. oktoobril 2002. aastal kehtestati visiiditasu piirmääraks 50 krooni ehk 3,20 eurot ning voodipäevatasu piirmääraks 25 krooni ehk 1,60 eurot. Seaduse kohaselt oleks tulnud visiiditasu ja voodipäevatasu piirmäärasid igal aastal ajakohastada vastavalt tarbijahinnaindeksi aastase muutusega, kuid seni ei ole seda veel kordagi tehtud. Seaduse kehtimise vältel on tarbijahinnaindeksi muutus olnud 44,2 protsenti.

Haiglate liit on sotsiaalministeeriumile sarnase ettepaneku teinud ka varasematel aastatel, kuid eelnevatel aastatel ei ole ministeerium visiidi- ja voodipäevatasu ajakohastamist menetlusse võtnud.

Oktoobri lõpus allkirjad saanud tervishoiutöötajate kollektiivlepingu eelkokkuleppe kohaselt jaguneb tervishoiutöötajate palgatõusu kulu haigekassa ja haiglate vahel. Haigekassa hinnangul võib palgakomponendi kasvu mõju ulatuda kassa tuleva aasta eelarvele kuni 23 miljoni euroni.

Riigieelarvest palka saavate meditsiinitöötajate, kiirabi ja arst-residentide palgatõusuks leitakse puuduolev 3,5 miljonit eurot töötutoetuse kasvu vähendamisega. Valitsusliit esitas selleks eelmisel nädalal riigikogule seaduseparanduse, millega vähendatakse lubatud töötutoetuse suurenemist 145 euroni 101 euro peale.

Arstide streigi tulemusel peavad arstide palgad alates 1. märtsist 2013 tõusma 11 protsenti, õdedel 17,5 protsenti ja hooldajatel 23 protsenti. Arst-residentidele on streigi osapoolte vahel sõlmitud eelkokkuleppe alusel lubatud, et senise 32 tunni asemel nädalas tasustatakse neile alates tuleva aasta 1. jaanuarist 40 tundi nädalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles