Geeniteadlased ravisid esimest korda terveks epileptikust roti

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rott
Rott Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia teadlased ravisid esimest korda terveks epilepsiahaiged rotid, lisades nende hüperaktiivsetele ajurakkudele «rahustavaid» geene.

«See on esimene kord, kui geeniteraapia täielikult epilepsiahood peatas,» kommenteeris BBC-le üks uurijatest dr Robert Wyke.

Londoni Ülikooli kolledži teadlased avastasid kaks viisi, kuidas hoogude vältimiseks ajurakkudega n-ö manipuleerida saab. Mõlemal juhul süstitakse ajju viirust, mis kannavad edasi teatud väikest DNA osa. Lõpptulemusena rahuneb ajurakkude tegevus maha.

Inimese ajus toimub nn elektriline kommunikatsioon, kus üksikud neuronid saadavad uusi sõnumeid. Ent kui üks neuronite grupp erutub liialt, võib see kogu süsteemi segi paisata ja tekib epilepsiahoog.

Teadlased usuvad, et nende uuring aitab neid epileptikuid, kes ei suuda ravimite abil haigushooge kontrolli all hoida. Epilepsia all kannatab maailmas umbes 50 miljonit inimest, kellest ligi 30 protsendil praegused ravimid ei aita. Alternatiivina kasutatakse ajuoperatsiooni ja elektrilist stimulatsiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles