Diabeetikute arv kasvab hirmuäratava kiirusega

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtja.
Veresuhkru mõõtja. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Diabeeti põdevate inimeste hulk on maailmas rekordtasemel ja hinnanguliselt ei tea 187 miljonit inimest oma diabeedist.

Tänase seisuga on diabeeti haigestunud 371 miljonit inimest maailmas, aasta tagasi oli diabeetikuid veel 366 miljonit, kirjutab Reuters. Rahvusvaheline diabeedi föderatsioon ennustab, et 2030. aastaks võib diabeetikuid olla maailmas juba 552 miljonit.

Diabeeti peetakse sageli lääne ühiskonna probleemiks, kuna suurem osa inimestest põeb II tüübi diabeeti, mida seostatakse rasvumise ja vähese treeninguga. Samas levib haigus kiiresti ka vaesemates riikides ja neli diabeetikut viiest elab keskmiste ja madalate sissetulekutega riikides.

Rahvusvaheline diabeedi föderatsioon eeldab, et 187 miljonit inimest üle maailma ei tea oma diabeedist. Iga aasta sureb selle haiguse kätte 4,8 miljonit inimest.

I tüübi diabeedi puhul ei produtseeri kõhunääre insuliini. Tekkinud insuliinipuudus on tagasipöördumatu. Haigestutakse vanuses alla 35 aasta.

II tüübi diabeedi puhul toodab kõhunääre insuliini vähe või toodab küllaldaselt, aga organism ei suuda seda kasutada. Haigestutatske vanuses üle 35 aasta.

Tänasel diabeedipäeval saab tasuta veresuhkrut mõõta ka Eestimaa Selverites.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles