Seadused ei keela paberarve saatmise eest raha küsida

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Starmani teenus.
Starmani teenus. Foto: Toomas Huik/Postimees

Tarbijakaitseameti kinnitusel ei ole keelatud paberarvete eest kliendilt lisaraha küsida, kuid samas leiavad nad, et see võiks siiski olla tasuta nende jaoks, kellele paberarve on ainus võimalus.

Postimehe poole pöördunud eakad lugejad kurdavad, et neil tuleb maksta paberarve saamise eest lisatasu. Kas nii tohib, tahavad lugejad teada.

«Kehtiv õigus ei välista otseselt ja selgelt paberarve saatmise eest tasu küsimist,» selgitas tarbijakaitseameti pressiesindaja Siiri Erala. Ta lisas, et vaba turumajanduse põhimõtte kohaselt on kauplejal õigus kehtestada oma müügitingimused ja hinnakujundus on kauplejatele vaba.

«Tarbijatele jääb õigus keelduda lepingu sõlmimisest või olemasolev leping üles öelda, kui kaupleja kehtestatud tingimused ei ole talle vastuvõetavad,» rõhutas ametnik. Ta lisas, et samas on tarbijakaitseamet siiski arvamusel, et paberarved võiksid olla tasuta inimestele, kellel ei ole muul viisil võimalik arvet saada,  tasuta.

Paberarve eest 50 senti

«Alates 2013. aastast palume kõigil paberarve soovijatel katta selle trükkimise ja postitamisega seotud otsesed kulud, nagu seda mitmed teised teenusepakkujad on teinud,» ütles Starmani turundusjuht Timo Hartikainen.

Paberarve väljastamine ja postitamine hakkab maksma 50 senti kuus, mis on turundusjuhi kinnitusel keskmine kulupõhine hind. Tasuta on edaspidi võimalik paberarveid saada Starmani esindustest.

Septembri lõpus kirjutas Postimees, et alates 2010. aastast  lisatakse kõigile uutele klientidele ja neile, kes paketti muudavad, paberarve saatmise eest 50-sendine lisatasu.

Elionist öeldi, et oktoobris saadeti välja 128 619 paberarvet ja tasu paberarve väljastamise eest ei küsita.

Tele2-s moodustasid paberarved oktoobris kõigist saadetud arvetest  15 protsenti ning lisatasu selle eest ei küsita. «Samas tuleks ka mõista neid, kes seda teevad, sest paberarve on mõttetu kulu nii loodusele kui ka kõigile klientidele, kes nende saatmise lõppkokkuvõttes solidaarselt kinni maksavad,» sõnas Tele2 pressiesindaja Hannes Saarvelt.

Ka EMT ja Elioni esindajad kinnitasid, et nende kliendid paberarve eest lisatasu maksma ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles