Kohtunik: õigus on meil tavainimese jaoks liiga keeruline

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Harju Maakohtu kohtunik Aase Sammelselja sõnul luuakse meil õigust liiga õiguskeelselt ja tavainimese jaoks jääb see nii keerukaks, et seaduse lugemisest pigem loobutakse.


Aase Sammelselg rääkis tänasel sotsiaaltöötajate võlanõustamisteemalisel koolitusseminaril, et õigus peaks mõistmiseks olema võimalikult tavakeelne - igaüks, kes talle kehtestatud käitumisreegleid loeb, peab neid mõistma.

Paraku pole see nii. «Minu arvates luuakse meil õigust liiga õiguskeelselt ja liiga keerukalt ehk taas kord justkui vaidlemise ja spetsialistide jaoks ja tavaline inimene - selles mõttes tavaline, et teda on koolitatud muudes keeltes - ta on arst, ta on insener, ta on ehitaja, ta on mistahes valdkonna inimene - ta ei oska seda õigust lugeda,» rääkis Sammelselg.

Nii on sellel samal inimesel, kes peaks lahtivõetud seadusest leidma endale käitumisreeglid, raske neid käitumisreegleid ära tunda, tõdes ta. «See õigus, mida viimase lühikese perioodiga on loodud, on tegelikult võõras keeles. See on ka põhjus, miks on tekkinud teatud võõrandumine,» märkis Sammelselg.

Võlaõigusseadust sageli ei võetagi tema sõnul kätte, kuna ei mõisteta, mis seal sees on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles