Lugeja küsib: kas tööandja saab mind koondada põhjendusega, et ma ei sobi kollektiivi?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Stroom
tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist
Urve Stroom tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Foto: Erakogu

Tarbija24 lugeja tundis huvi, kas tööandja saab tema koondamisel piirduda põhjendusega, et ta ei sobi kollektiivi.

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Urve Stroom.

«Tööandja võib koondada ehk töölepingu erakorraliselt üles öelda majanduslikel põhjustel, kui selleks on töölepingu seaduses (TLS) nimetatud mõjuv põhjus.

Kuigi loetelu on lahtine, ei ole töötaja mittesobimine töökollektiivi mõjuv majanduslik põhjus, mis võimaldaks töösuhte lõpetada.

Töökollektiivi mittesobimine võib tähendada koostöö puudumist. TLS sätestab töötaja kohustused, mida eelkõige tuleb täita. Seda tehes tuleb käituda hea usu põhimõtte kohaselt ja tööandja huve arvestades ehk lojaalselt.

Töötajal on kohustus teha tööülesannete täitmisel koostööd teiste töötajatega. Koostöö tegemiseks saab töötajat kohustada juhul, kui see tuleneb töö iseloomust, selle puudumisel ei ole võimalik saavutada soovitud tulemusi ja koostööst hoidumine võib raskendada tulemuse saavutamist või selle sootuks võimatuks muuta.

Kui töötaja isikust või tema käitumisest tulenevalt on töösuhtes tekkinud olukord, kus ei ole võimalik eeldada töösuhte jätkumist, tekib tööandjal õigus tööleping erakorraliselt üles öelda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles