Kontsapleki vahetuse hind võib erineda kuni kaks korda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvekingad. Illustratiivne foto.
Suvekingad. Illustratiivne foto. Foto: Peeter Langovits

Tarbija24 katse näitas, et sama kingapaari kontsaplekkide vahetamise hind võib olenevalt kingsepast erineda isegi ühe linna piires kuni kaks korda.

«Miks need kontsaplekid nii kallid on,» imestas kontsapleki kümneeurost hinda kuuldes 45 aastat kingsepa ametit pidanud Uno Tammik, kelle töökoda on Tallinnas Kaupmehe tänaval. Tema kinnitusel ostavad Eesti kingsepad kontsaplekimaterjali kõik ühest laost. Tõsi küll, seal on müügil eri hindadega materjali. Ta selgitas, et mida kauem on kontsaplekimaterjal pressi all olnud, seda parem see on.

Tammik küsib kontsplekkide vahetamise eest kuus eurot ning kinnitab, et kasutab seejuures kõige paremat materjali. Kui muidu kehtib reegel, et mida rohkem ostad, seda enam tuleb maksta, siis kontsaplekkide puhul see nii ei ole.

Tammiku sõnul maksavad kontsaplekid sõltumata suurusest sama palju, vaid suurte meestekingade puhul küsib ta euro rohkem. «Võtan pigem vähem raha, et rahvast rohkem käiks,» selgitas kingsepp.

Suurtes kaubanduskeskustes töötavad ametivennad saavad aga kingsepa sõnul küsida kõrgemat hinda, sest «ühed rumalad lähevad ära ja teised tulevad asemele».

Õige kingsepp lõikab kontsapleki käsitsi välja, kuigi tänapäeval on müügil ka spetsiaalseid valmis ribasid, kus naeladki küljes – sellised kontsaplekid ei pea aga kaua vastu.  «Neid kontsaplekke võib panna vaid kontorikingadele, millega mööda parketti käiakse,» soovitas Tammik.

Kui keegi arvab, et mis see kingsepa töö siis ära ei ole, ning tahaks kodus ise kontsaplekke vahetama hakata, soovitab Tammik tal sellest plaanist siiski loobuda. «Augud on vaja täita ja tihti on konts ka kulunud ning vajab sirgeks ajamist – korralikke tööriistu on vaja,» selgitas ta. Ka kingsepp ise ei paranda kingi kodus köögilaua taga.

Erinevad hinnad

•    Tallinna kesklinn (Kaupmehe tänav) – 6 eurot

•    Tartu kaubamaja – 6,50 eurot

•    Kristiine keskus Tallinnas – 9,27 eurot

•    Tallinna kaubamaja – 5,70 eurot

•    Tallinn, Kopli (Malmi tänav) – 5 eurot

•    Järve Selver Tallinnas – 10 eurot

•    Saue – 8 eurot

Allikas: Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles