Lugeja küsib: kas ibuprofeeni võib võtta pohmelli ennetamiseks?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu
Peavalu Foto: Helin Loik / Naisteleht

Tarbija24 lugeja tunneb huvi, kas pärast pidu ja alkoholitarvitamist ning enne uinumist on pohmelli ennetamiseks hea mõte manustada valuvaigistit ibuprofeen.

Vastab ravimiameti ohutusjärelvalve büroo juhataja Maia Uusküla

Alkoholi (liig)tarvitamise jääknähtudel ehk pohmellil on palju põhjuseid. Peamised on  vedelikupuudusest ja etanooli ainevahetusproduktide toksilisest toimest tingitud sümptomid.

Veepuudusest tingitud peavalu, suukuivus ja väsimus tekivad alkoholi dehüdreeriva toime tõttu – suureneb vedeliku eritumine organismist. Alkohol võib kahjustada mao- ja soole limaskesta ning seeläbi põhjustada täiendavat veekadu (oksendamine ja kõhulahtisus). Seega, kõige olulisem on mitte liialdada alkoholi tarbimisega. Sellega sama oluline on juua vett alkoholi tarbimise ajal ja pärast seda.

Vett tuleks juua ka enne magama heitmist - soovitavalt gaseerimata vett, sest alkoholi liigtarbimise puhul võivad tekkida maoärritusnähud ning gaasilised joogid võivad neid nähte ägestada ja põhjustada oksendamist.

Ibuprofeen vaigistab valu. Valuvaigistit tuleks võtta siis, kui pea hakkab valutama, st esimeste valunähtude ilmnemisel.

Ennetaval valu vaigistamisel ei ole mõtet, sest ibuprofeeni toime algab keskmiselt poole tunni jooksul ning kestab 3-4 tundi. Seega hommikul ärgates ei ole õhtul võetud ravimist enam kasu – eriti kui vedelikupuudus püsib. Kindlasti ei tohi võtta mitmekordset annust – sellel on pigem kahjulik kui valuvaigistav toime.

Valuvaigistina võiks eelistada ibuprofeeni, sest paratsetamoolil on koos alkoholiga suurem oht maksakahjustuse tekkeks, atsetüülsalitsüülhappel (nö aspiriin) maolimaskesta kahjustuse tekkeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles