Kemikaalide ohumärgistus muutub

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus kemikaalide ohumärgistus.
Uus kemikaalide ohumärgistus. Foto: Terviseamet

Lähiajal muutub kemikaalide märgistus toodete etikettidel – kaob tekstiline seletus ja ruudukujuline oranži taustaga ohupilt.

Uued ohumärgid on rombikujulised valgel taustal ja punase äärisega. Kuna tekstilist seletust uutele märkidele enam ei lisata, on oluline, et tarbija teaks iga piktogrammi tähendust, sest ainult nii on võimalik vältida õnnetusi kodus ja tööl, kinnitab Terviseamet.

Muutus tuleneb vajadusest võtta ülemaailmselt kasutusele ühesugused ohtu kujutavad märgid, mis oleks mõistetavad sõltumata tootel kasutatavast keelest.

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul hakkavad tootjad juba praegu toodetele ka uut ohupilti märkima. Tarbija jaoks kestab nn ülemineku periood kuni 2015 aasta 1. juunini. Selle ajani võib müügil näha vana ja uue märgistusega tooteid, aga pärast 2015 aasta juunikuud peaks olema kõik kemikaale sisaldavad tooted märgistatud juba ülemaailmselt ühesuguselt.

Infomaterjali muutuvast märgistusest saab E-ehituskeskustest ja Espak poodidest üle Eesti.

Vaata uusi piktogramme siit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles