Koolinoored tahavad vähem arvuti taga istuda ja rohkem liikuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolinoorte terviseprojektid keskenduvad noorte arvuti tagant ära toomisele.
Koolinoorte terviseprojektid keskenduvad noorte arvuti tagant ära toomisele. Foto: SCANPIX

Noorte terviseteemaliste projektide konkurss TEIP ehk Tervist Edendava Idee Projekt tõi sel aastal Tervise Arengu Instituuti rekordilised 84 tööd, neist 52 põhikooli ja 32 gümnaasiumi vanuserühmast, mis peamiselt keskenduvad liikumisvõimaluste suurendamisele.

Instituudi projektijuht Reelika Viitamehe sõnul oli paljude projektide läbivaks teemaks tervisenädala korraldamine, mis hõlmaks erinevaid liikumist ja tervislikku toitumist propageerivaid tegevusi.

«Varasemast rohkem ongi hakatud tähelepanu pöörama spordile ja liikumisele üldse. Projektikirjutajad rõhutavad oma töödes, et noored tuleb arvuti tagant ära saada,» märkis projektijuht. «Väga populaarseks on muutunud ka matkamine ja pallimängud.»

Noorema vanuserühma parimaks projektiks valis žürii Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi ja RVK avatud noortekeskuse liuvälja rajamise ühisprojekti «Tervislikud talverõõmud Raekülas».

Teine oli Kuldre kooli projekt «Läbi pallimängude leian tee uute sõpradeni», millega muretsetakse erinevate pallimängude turniiri läbiviimiseks vajalikke vahendeid.

Kolmanda koha pälvinud Roosna-Alliku põhikooli projekt «Rullid alla, tervis valla!» näeb ette rulluisukoolituste ja -kursuste läbiviimist, et seeläbi tõsta vastrajatud kohaliku kergliiklustee kasutamist.

16-19-aastaste vanuserühma parim projekt olid Tartu Kunstigümnaasiumi «Hambatarkust!». Selle käigus õpetatakse kooli 1. ja 12. klassi õpilastele ja nende vanematele hammaste eest hoolitsemist ja õiget toitumist.

Teiseks tunnistas žürii Hugo Treffneri gümnaasiumi projekti «INIMENE – Inimene, imetle end edasi!». Tegu on tervisenädala korraldamisega, mis tutvustab inimkeha anatoomiat ja füsioloogiat huvitaval ja mängulisel moel, sidudes uute teadmiste kogumise grupitööde, sportmängude ning installatsioonidega.

Neile järgnes Kuressaare noorte huvikeskuse projekt «Aitab istumisest!», mis õpetab noori tervislikult toitu valmistama ning tutvustab uusi ja lõbusaid liikumisviise. 

Võitjad saavad igaüks kuni 640 eurot oma terviseprojekti elluviimiseks. Lisaks ootab parimaid projekte ka seiklusmatk nende enda valikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles