Josing: inimesed maksavad toidu eest liiga kõrget hinda

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Konjunktuuriinstituut
Kuigi statistikaameti andmetel on hinnatõus Eestis aeglustunud ja viimaste kuude võrdlus näitab isegi väikest langustrendi, arvab konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing, et Eesti tarbijad maksavad toidu eest liiga kõrget hinda.

Hindadega on viimase kahe aasta jooksul toimunud šokeerivaid muutusi – 2007. aastal ja möödunud aasta esimesel poolel kerkisid toiduainete hinnad väga kiiresti, kuid tänaseks on see hinnamull lõhkenud ja vähemalt tooraine hinnad kukkunud buumieelsele tasemele. Toidukaupade jaehinnad tõusid buumi ajal samuti tempokalt, kuid suuremat hinnalangust seni toimunud pole, rääkis Josing eile põllumajandusministeeriumis toimunud pressikonverentsil.

«Põllumehed on oma hinnas viimase aasta viimaste kuudega väga palju kaotanud ja tarbija maksab ikka endiselt suhteliselt kõrget hinda,» sõnas ta.

Sarnast trendi on näha nii teravilja kokkuostu ja teraviljatoodete jaemüügi kui ka piima kokkuostu ja kilepiima hindade võrdluses. «Piima kokkuostu hind on Eestis praegu madalal tasemel ja paljude piimafarmide osas peame rääkima ka jätkusuutlikkusest ja mured on suured. Samas paljude piimatoodete osas tarbija hinnamuutused on väga minimaalsed.»

«Võib-olla viimastel kuudel saame öelda, et hind on hakanud tasapisi langema, aga hind langeb protsent või kaks või kolm, aga ta tõusis 30 ja 40 protsenti tarbija jaoks. Nii et Eesti tarbija ikkagi maksab toiduturul praegu päris kallist hinda,» nentis Josing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles