Uuring: liisingufirmad annavad endiselt laenu liiga kergekäeliselt

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tarbijakaitseameti kordusuuringust selgus, et ehkki mõneti on ettevõtted oma praktikaid parandanud, pole endiselt paranenud vastutustundliku laenamise põhimõtete järgimine liisingulepingute puhul.

Oktoobris valminud kombineeritud finantsteenuste kordusuuringu peaeesmärgiks oli välja selgitada, milliseid müügivõtteid kasutatakse autoliisingu ja kindlustuse pakkumisel tarbijatele.

Esimest korda toimus sarnane uuring aasta tagasi. Toonased tulemused osutasid, et liisingufirmadel on probleeme vastutustundliku laenamise põhimõtete järgimisega ning kindlustuslepingute vahendamisel kasutatakse osalt ka ebaausaid kauplemisvõtteid.  

«Eelmise aasta liisingsektori uuringu järel kohtusime ka kõigi valimisse kuulunud ettevõtete esindajatega ja meie leiud võeti vastu valdavalt vaoshoitud tänulikkusega ning lubati asjad joonde ajada. Oktoobris lõppenud kontrollide tulemused kinnitavad kahjuks osa probleemide jätkumist,» nentis tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste.

Oktoobris lõppenud kordusuuring näitas, et kindlustuslepingute vahendamisel on ettevõtted oma praktikaid mõneti parandanud. Survet sõlmida kindlustusleping liisingufirma jaoks sobivaima partneriga on jäänud vähemaks.

Info selle kohta, et liisinguvõtjal on võimalus sõlmida kindlustusleping enda valitud kindlustusfirmaga, on paremini tajutav. Olulised kindlustustingimused olid hästi võrreldavad ja arusaadavad.

Samas pole paranenud vastutustundliku laenamise põhimõtete järgimine liisingulepingute puhul. Tarbijad ei saa liisinguandjatelt koos pakkumisega tarbijakrediidi teabelehte, mis hõlbustaks neil erinevate pakkumiste võrdlemist.

Mitmel juhul ei andnud firmad tarbijale ka küsimise peale lepinguprojekti koopiat, et inimene saaks sellega põhjalikult enne allkirjastamist tutvuda. Lepingutingimuste tutvustamine oli pealiskaudne või jäi see üldse tegemata. Ka ei tundunud alati piisav maksevõime kontroll, mille puhul lepitakse enamasti kuue kuu kontoväljavõtte küsimisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles