Uuring: liiklusest tekkinud õhusaaste võib põhjustada autismi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto heitgaasid.
Auto heitgaasid. Foto: AFP / Scanpix

California teadlased leidsid, et autism võib olla seotud liiklusest tekkinud õhusaastega.

Nad uurisid rohkem kui 500 last, kellest neil, kes puutusid kokku kõrgema õhusaaste tasemega, oli kolm korda suurem võimalus põdeda autismi, kui lastel, kes kasvasid üles puhtama õhu käes, vahendas BBC.

Samas teised teadlased ütlesid, et liiklus on väga ebatõenäoline ja ebaveenev autismi põhjustaja.

California teadlased arvutasid ühendriikide keskkonnakaitseagentuuri andmete abil välja erinevate California kodude saastatuse astme ning seda võrreldi 279 autistliku ja 245 terve lapse õhusaastega kokku puutumisel emaüsas ja esimesel eluaastal. Kusjuures samad teadlased on ka varem leidnud seose autismi ja suurtele teedele lähedal elamise vahel. Seekordne uuring avaldati ajakirjas Archives of General Psychiatry Journal.

Londoni ülikooli professor Uta Frith aga seda seost tõenäoliseks ei pea ning tema sõnul on selliste seoseid otsivate uuringute suureks miinuseks, et arvesse ei võeta kõiki uuringuobjektide elu mõjutavaid tegureid, sealhulgas ka perekonna ajalugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles